Kvinna bär ett barn
Efter nära två års konflikt är det humanitära hjälpbehovet enormt i Kongo-Kinshasa. Minst 400 000 barn under fem år lider av svår akut undernäring i Kasai-regionen. Arkivbild. Foto: Griff Tapper/AFP/TT

Hundratusentals barn riskerar att dö i Kongo

UNICEF slår larm – behöver finansiering till mat
1:36 min

Mer än 400 000 barn under fem år riskerar att dö nästa år i den krigsdrabbade Kasai-provinsen i Kongo Kinshasa om tillgången på mat inte förbättras, larmar UNICEF.

FN:s barnfond UNICEF slår larm. Bara i Kasai-provinsen är mer än 400 000 barn under fem år så svårt undernärda att de kommer att dö under 2018 om inget görs.

Än så länge har organisationen bara fått in 15 procent av den finansiering de behöver för att rädda barnens liv.

Kasai-provinsen har varit hårt drabbad av Kongos många och komplicerade väpnade konflikter de senaste åren. Nästan en och en halv miljon människor har drivits på flykt därifrån. Men säkerhetsläget har stabiliserats, och nu återvänder många hem.

Regionen är dock ödelagd – nästan ingen sådde eller planterade under 2017 och det finns nästan ingen mat att skörda. Och nästa skörd för områdets majoritet av självförsörjande bönder är i juni 2018. Totalt räknar UNICEF med att hela 750 000 barn i regionen lider av akut undernäring redan i dag.

Larmet från UNICEF understryker ännu en gång allvaret i Kongo Kinshasas humanitära kris – skapad av decennier av olika milisgruppers kamp mot varandra och mot Kongos armé.

Konflikterna har tilltagit det senaste året, inte minst på grund av president Kabilas ovilja att lämna makten. Tidigare i år uppgraderades den humanitära krisen av FN till den högsta nivån.

För en vecka sedan rapporterade flera organisationer att Kongo Kinshasa nu är det land i världen där flest människor drivs på flykt, och att en stor majoritet av det bistånd som behövs för att möta behoven saknas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".