En nordkoreansk restaurang i Kina som får avsluta verksamheten efter sanktionerna
Många statliga nordkoreanska restauranger har tvingats stänga i många länder. Foto: Mark Schiefelbein / TT

Efter sanktionerna: Svårare för Nordkoreas befolkning

2:21 min

Det finns tecken på att situationen för nordkoreaner har blivit svårare efter nya och kraftfulla internationella sanktioner. Samtidigt ska Kina ha planer på att öppna flyktingläger vid gränsen.

– Alla parter måste överväga det kinesiska förslaget om ömsesidigt stillestånd och dra upp den koreanska halvön ur det svarta hål av motsättningar där den befinner sig nu, säger representanten för Kinas utrikesdepartement Lu Kang.

Samtidigt som Kinas regering vill komma fram till förhandlingar som ska leda till en nedtrappning av konflikten mellan Nordkorea och USA, finns uppgifter om att det förbereds för flyktingläger vid den kinesiska gränsen mot Nordkorea.

Uppgifterna finns i ett läckt dokument som ska innehålla en uppmaning till ett av Kinas statliga telekombolag att förstärka kommunikationerna i anslutning till flyktingläger. Kina saknar fortfarande en officiell flyktingmottagning och får regelbundet kritik för att skicka tillbaka flyktingar till Nordkorea.

Det finns tecken på att situationen för Nordkoreas befolkning blivit svårare efter nya och kraftfullare internationella sanktioner. Kina, som är Nordkoreas viktigaste handelspartner och en tidigare allierad, säger sig följa besluten om sanktioner i FN:s säkerhetsråd. Men till skillnad från Sydkorea och USA har Kina avstått från att införa egna sanktioner mot Nordkorea – efter att landet nu säger sig ha byggt kärnvapen som kan nå mål i USA.

FN:s människorättschef Zeid Ra'ad al-Hussein varnade i går för att sanktionerna kan försvåra för matbistånd till Nordkorea där FN beräknar att 70 procent av invånarna lider av akut matbrist.

Från Japan kommer rapporter om att ovanligt många nordkoreanska fiskebåtar har landat vid den japanska kusten under november. Enligt en rapport från Nikkei Asian Review ser japanska myndigheter en ökning av otillåtet fiske från mindre nordkoreanska båtar.

Ökningen av antalet strandade och drivande båtar med levande eller döda nordkoreanska besättningsmän antas bero på att situationen i Nordkorea har försämrats. Efter sanktionerna har statliga nordkoreanska restauranger tvingats stänga i många länder. Det har gjort att fisket har blivit viktigare som inkomstkälla för den nordkoreanska regimen.

I början av november ska den officiella nordkoreanska tidningen Rodong Sinmun ha liknat fiske vid en väpnad kamp. Men det är en kamp som utkämpas nattetid på iskalla vatten av fiskare i små båtar drivna av bensin av lägsta graden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista