Victor Muller i hovrätten
Victor Muller och hans advokat Hans Strandberg Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Tidigare Saab-ägaren Muller tillbaka i rättssalen

1:34 min

Nästan exakt sex år efter biltillverkaren Saabs konkurs är den tidigare ägaren Victor Muller tillbaka i rättssalen misstänkt för grovt svindleri.

Victor Muller frikändes i tingsrätten, men åklagarna överklagade domen till hovrätten.

– Det var inte mitt mitt val att vi är här, men jag är här... Jag känner mig väldigt självsäker, tingsrätten har gjort en väldigt klar dom, sa Muller.

Victor Muller svarade kort på några frågor när han kom till rättssalen. Han menar att han är helt oskyldig till anklagelserna.

Chefsåklagare Olof Sahlgren började dock rättegången med att säga att han vill att hovrätten dömer Victor Muller för grovt svindleri.

– Victor Muller har i Trollhättan och på andra platser i riket offentliggjort och spritt vilseledande uppgifter, sa Sahlgren till rätten.

Muller misstänks för att ha förskönat bilden av hur det gick för Saab ekonomiskt under våren 2011, bland annat i medierna. Han ska ha sagt att det gick bättre än vad det gjorde, menar åklagarna.

Under rättegången har bland annat inslag från Sveriges Radio och SVT spelats upp.

Men Muller menar att uttalandena var balanserade och korrekta när de gjordes.

I tingsrätten friades alla de misstänkta från anklagelserna, däribland den tidigare vd:n Jan-Åke Jonsson, men bara två delar av den friande domen överklagades.

Det handlar dels om misstankarna mot Muller som nu avhandlas och även misstankar mot två tidigare revisorer.

Nu för tiden ägnar sig Muller mer åt den holländska sportbilstillverkaren Spyker, företaget som ägde Saab vid konkursen. Spyker har haft stora problem åren efter Saabs konkurs.

Men Muller vill inte prata så mycket om Spyker eller lämna några detaljer om hur det går för företaget. Han uppger bara att Spyker ska till den stora bilmässan i Genève i mars.

– Det går väldigt bra för Spyker. Vi är i en domstol nu och det är inte ett ställe att prata affärer, sa Muller.

Rättegången ska inte ha påverkat hans affärer.

– Det har inte lidit på något sätt. Det är en distraktion, men jag har ett bra management team.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista