Donald Tusk
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Foto: DARIO PIGNATELLI

EU:s ordförande Donald Tusk vill skrota flyktingkvoter

1:32 min

EU:s ordförande Donald Tusk anser att EU bör överge kravet på att alla EU-länder ska ta emot flyktingar. Det skriver han i ett brev inför EU:s toppmöte i Bryssel på torsdag. Tusks brev har väckt starka reaktioner bland EU:s ledare.

Donald Tusk, som leder stats- och regeringschefernas arbete, har skickat ut ett diskussionsunderlag inför toppmötet där han säger att den tvingande omfördelningen av flyktingar under flyktingkrisen 2015-2016 var ineffektiv och har skapat starka motsättningar. 

Det var sommaren 2015 som EU beslutade att avlasta Grekland och Italien och omfördela drygt 100 000 asylsökande därifrån till andra EU-länder. Men beslutet rörde upp starka känslor och flera länder, bland dem Polen och Ungern, sa blankt nej och vägrade delta.

Trots oenigheten presenterade EU-kommissionen förra året ett lagförslag om en tvingande omfördelning av flyktingar, men förhandlingarna har inte oväntat gått i stå. Och nu föreslår alltså EU:s ordförande Donald Tusk att förslaget skrotas.

Tusk vill i stället fokusera på skärpt gränskontroll för att minska det han kallar "massinströmningen" av migranter, han vill att EU-länderna ska bidra med betydligt mer pengar och att EU ska utöka samarbetet med länder i Afrika.

Tusk skriver också att bara medlemsländerna själva kan tackla migrationskrisen, EU bör enbart spela en stöttande roll.

Men förslaget får nu skarp kritik från bland annat Sverige och Tyskland, som menar att EU-länderna måste dela på ansvaret. På ett möte i Bryssel i går för att förbereda EU-toppmötet uttalade däremot de fyra Visegradländerna, Polen, Ungern Slovakien och Tjeckien, tillsammans med Lettland och Litauen sitt fulla stöd för Tusks förslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista