Magdalena Andersson
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Ny lagstiftning ska minska ekonomisk brottslighet

1:16 min

Skatteverket ska få utreda misstänkta fall av id-kapning och urkundsförfalskning, enligt ett lagförslag.

Syftet är att stärka myndighetens muskler i kampen mot organiserad brottslighet och penningtvätt.

Falska intyg och id-kapningar är vanligt inom organiserad brottslighet, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).

– Falsk identitet är början på en lång rad kedjebrott: skattebrott men också bidragsfusk, säger hon.

Genom att ge skattebrottsenheter på Skatteverket utökad befogenhet att självständigt utreda brott som urkundsförfalskning och olovlig identitetsanvändning kommer rättsapparaten in i ett tidigare skede i brottsprocessen än i dag, enligt Andersson. Med gällande regelverk dröjer det tills att ett misstänkt skattebrott föreligger innan Skatteverket kommer in i utredningen.

– Det är inga nya metoder utan fler brott som man får bekämpa, säger hon om hur Skatteverket påverkas av förslaget.

Idén härrör från Skatteverket och blir en tolfte punkt i regeringens program för att motverka skatteflykt. Det går nu ut på remiss och Andersson bedömer att det tidigast kan träda i kraft 2019.

Nyligen tillkom punkt elva, om utflyttningsbeskattning, där regelverket för beskattning av kapitalvinster när man flyttar utomlands föreslås skärpas.

Regeringen skickar samtidigt ut ett förslag som går ut på att göra skattetillägget, den avgift som Skatteverket utfärdar vid skattefel och fusk, mer avskräckande. Det handlar om att öppna för väsentligt högre skattetillägg med nya beräkningsmetoder och samtidigt ta bort variationer som beror på om skattefelet har gjorts av fysiska eller juridiska personer.

Skattetillägget ska enligt förslaget också kunna höjas om det handlar om betydande skattebelopp som inte har betalats eller om felet upprepats.

– De som vill undvika att betala skatt försöker hela tiden hitta nya vägar och då måste politiken vara på tårna och hela tiden försöka täppa till de vägarna, säger Andersson och fortsätter:

– Det bästa vore naturligtvis om näringslivet och alla vi andra betalar skatt på det sätt vi ska. Då skulle skattesystemet vara enklare och vi skulle kunna använda resurser till annat. Men så ser det tyvärr inte ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista