Annie Lööf talar
Annie Lööf. Foto: Anders Wiklund/TT

Centerpartiet vill skärpa straffen för våldtäkt

1:32 min

Centerpartiet vill höja straffen för alla våldtäktsbrott, det här beskedet gav partiledare Annie Lööf under sitt jultal tidigare idag. Partiet vill också förlänga preskriptionstiden för sexualbrott, dvs hur länge en misstänkt kan ställas till svars för ett brott.

– Vi vet att det tar emot att anmäla, vi vet att många drar sig för att berätta. Att de inte ens berättar för sin närmaste familj. Tonårstjejer som inte ens tar stöd av mamma eller pappa. Om eller när de är redo att höja sin röst, så måste samhället vara redo att ta emot berättelsen, sa Annie Lööf i talet.

Centerledarens jultal var till stor del präglat av den senaste tidens #metoo-upprop där flickor och kvinnor vittnat om sexuella övergrepp och trakasserier.

"Det finns ett före och ett efter metoo" sa Annie Lööf, som också presenterade Centerpartiets förslag på området. Bland annat vill partiet att sex och samlevnadsundervisning skall vara obligatoriskt på lärarutbildningen. Man vill också stärka undervisningen i skolan.  

Man vill också höja straffen för sexuellt tvång och sexuellt utnyttjande av person som är i beroendeställning, till exempel en anställd. Partiet vill också att det nya brottet, synnerligen grov våldtäkt som sexualbrottskommittén vill införa, ska ge mellan 7 och 10 års fängelse, säger Annie Lööf, som nu alltså föreslår att samtliga våldtäktsbrott ska ge högre straff än i dag.

– Det är alldeles för låga straff för våldtäkt och grov våldtäkt, och därför vill vi höja minimistraffen, säger hon.

Hur effektfullt är detta, och vad finns det för forskning på det?

– Alltså längre straff innebär inte per automatisk att fler blir dömda, men däremot är det ett sätt från samhällets sida att markera allvaret i det brott som har begåtts, säger Annie Lööf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista