Anna Breman
Anna Breman, chefsekonom på Swedbank. Foto: Anders Wiklund/TT och Anders Ahlgren/TT

"Tror att Riksbanken kommer att höja räntan"

Högre inflation än väntat
1:27 min

Inflationen i Sverige var lite högre än väntat i november och den är åter igen uppe i nivå med Riksbankens mål på två procents inflation. Det stärker Swedbanks chefsekonom Anna Bremans tro på att Riksbanken nu kommer att trappa ned sin mycket expansiva penningpolitik nästa år.

– Vi tror att en räntehöjning kommer från Riksbanken under 2018. Vi tror att obligationsköpen som Riksbanken har gjort under en längre tid kommer att upphöra vid årsskiftet och att vi nu långsamt kommer att gå mot högre räntor, säger Anna Breman.

Det här är en uppfattning som delas av andra aktörer på marknaden och det resulterade i dag i att den svenska kronan stärktes ganska rejält mot både euron och dollarn.

Det som framför allt fick inflationen att stiga mer än väntat var högre energipriser, men också dyrare kläder bidrog.

Nu tror de flesta bedömare att inflationen kommer att falla tillbaka lite grann nästa år. Det finns de som har ifrågasatt om det överhuvudtaget blir någon höjning av reporäntan nästa år, men Anna Breman menar att inflationen nu borde vara tillräckligt stabil för Riksbanken.

– En tiondel över eller en tiondel under har väl ingen större betydelse. Om man tittar på de senaste månaderna, senaste halvåret så har inflationsförväntningarna stabiliserat sig kring målet två procent och de faktiska inflationsutfallen ligger också kring två procent. Och rimligtvis bör då Riksbanken börja titta på räntehöjningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".