Man i rullstol
1 av 2
Foto: Gorm Kallestad/ TT
Hanna Jarvad, jurist på Socialstyrelsen.
2 av 2
Hanna Jarvad, jurist på Socialstyrelsen. Foto: Ann Törnkvist/Sveriges Radio.

Barn drabbas hårdare än vuxna av nya regler om personlig assistans

Förs över större ansvar till närstående
1:50 min

Socialstyrelsen säger att barn har påverkats i större utsträckning än vuxna av flera domar som rör personlig assistans.

År 2012 och 2015 kom domar från Högsta förvaltningsdomstolen som har lett till indragen eller nekad personlig assistans för fler än 400 personer med funktionsnedsättningar.

– Det påverkar ju självbestämmande, delaktighet, möjligheten att bo hemma och möjligheten att få sina behov tillgodosedda, säger Hanna Jarvad, jurist och ansvarig projektledare på Socialstyrelsen.

– Vi ser att domarna har fått konsekvenser för kommunerna som har tagit ansvar från staten, lägger hon till.

På ett och ett halvt år har kommunerna handlagt cirka 460 ärenden där assistans har nekats eller blivit indragen, enligt den enkät som nästan 70 procent av kommunerna svarade på.

I flera fall, visar Socialstyrelsens rapport, tar kommunerna beslut om mer begränsad hjälp, vilket för över större ansvar till personens närstående.

Rapporten visar även att den nya rättspraxisen har fått större konsekvenser för barn än för vuxna, och att det har i sin tur påverkat barnens familjer.

– I de fall där inga insatser beviljas där är det ju framförallt närstående som kliver in, det är klart att det påverkar barnet när man exempelvis får hjälp av sina föräldrar istället för en assistent, säger Hanna Jarvad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".