Paketsortering
Foto: Pontus Lundahl/TT

Dålig hållbarhetskoll när e-handeln från Kina ökar

Fair Action: Aktörer som granskar arbetsvillkoren hinner inte med
1:10 min

Mer än var tredje pryl som svenskarna näthandlar från utländska sajter kommer från Kina. Anledningen till att många handlar är de låga priserna men få har koll på arbetsvillkoren hos tillverkarna.

Intresset för att handla prylar från Kina har ökat stort det senaste året och just nu kommer cirka 150 000 försändelser per dag därifrån till Arlanda enligt Postnord.

Gemensamt för de mest populära sajterna är att de gör sina beställningar direkt från fabrikerna och att priserna är extremt låga. Den som beställer behöver dessutom inte betala någon frakt.

Men någon granskning av produkternas säkerhet, miljöpåverkan eller arbetsförhållanden i fabrikerna finns inte.

Maria Sjödin är kommunikationsansvarig på den ideella föreningen Fair Action, som arbetar med att sätta press på företag att förbättra arbetsvillkor.

– Jag tror att det är för att utvecklingen har gått så snabbt att e-handeln har exploderat på kort tid så att aktörer som granskar hur arbetsvillkoren ser ut där produkterna produceras inte hinner med.

Att de kinesiska sajterna är så populära trots att det inte finns någon information om hur tillverkarna jobbar med hållbarhet tror Maria Sjödin beror på de låga priserna.

– E-handeln är väldigt prisfokuserad. Det går att använda tjänster som Pricerunner och det går väldigt snabbt att jämföra olika produkter så jag tror att på nätet så tar det all uppmärksamhet för konsumenterna.

Branschorganisationen Svensk handel ser allvarligt på konkurrensen från de kinesiska sajterna. Anna-Karin Strömqvist är näringspolitisk expert på Svensk handel.

– Så vi ser ju det här som en något av en illojal konkurrenssituation. Att man inte upprätthåller samma krav, samma system när man handlar via plattformar direkt från tillverkaren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".