Luciatåg. Foto: Stian Lysberg Solum /TT
Foto: Stian Lysberg Solum / TT

Läkare: Att svimma av levande ljus är en myt

2:30 min

Många har säkert hört att man kan svimma i luciatåget eftersom levande ljus förbrukar syret i luften. Men det är en myt, säger läkaren Staffan Gullsby.

Staffan Gullsby är sakkunnig läkare på 1177 Vårdguiden. Han säger att svimning i luciatåg oftast beror på blodtrycksfall. 

– Vanligtvis beror svimning på blodtrycksfall, vilket ofta beror på att man har stått stilla länge. Det är ju typiskt i ett luciatåg att man står stilla länge. För att undvika att svimma kan man försöka röra på benen medan man står, säger Staffan Gullsby. 

Vad händer om man rör på benen? 

– Då hjälper man blodcirkulationen att hålla igång så att man får mer blod till huvudet. Sätter man sig eller lägger sig ner så blir det också lättare för blodet att ta sig upp till hjärnan. 

Tidigare har många trott att levande ljus nära ansiktet kan förbruka syret i luften och att det är därför man svimmar. Men det är inte sant.

– Nej, det är en myt. Det finns tillräckligt med syre runt omkring. Det beror snarare på att man har stått länge och kanske på att man är nervös, säger Läkaren Staffan Gullsby.

Om man ser någon som börjar tappa fokus och ser skakig ut, vad ska man göra då? 

– Då ska man hjälpa vederbörande att sätta sig eller lägga sig ner. Det är synd om de svimmar, för då kan man faktiskt slå sig ganska ordentligt, säger Staffan Gullsby. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista