Statminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven medverkar på klimattoppmötet i Paris. Foto: TT

Världsledare diskuterar finansiering av klimatomställningen

1:40 min

Världens ledare träffas för att diskutera hur man ska finansiera klimatomställningen. Sveriges statsminister Stefan Löfven är på plats och medger att Sverige behöver göra mer för att nå klimatmålen.

Stats- och regeringschefer liksom företagsledare och miljöinvesterare samlas i dag i Paris.

– Vi behöver göra mer, och det är därför vi samlas här. Vi behöver hålla i Parisavtalet och ett sätt att göra det är att förstärka den gröna finansieringen, sa statsminister Stefan Löfven.

– Sverige är ett föredöme som den största givaren till den gröna klimatfonden. Vi behöver göra mer och finansinspektionen behöver se över det i sin granskning och se över PPM-systemet och AP-fonderna, så att de också investerar rätt och går emot en grön finansiering.

Trots att Sverige gillar att se sig som ett föredöme i klimatfrågan, så behöver man göra mer för att medverka till att klimatmålen uppnås. Det gäller bland annat tio av de största svenska fondbolagen som enligt Swedwatch inte redovisar hur de ska bidra till klimatomställningen, rapporterade Ekot tidigare i dag.

Men detsamma gäller många företag världen över och investeringarna i fossil energi som kol och olja, trots flera länders överenskommelser om utfasning.

Det handlar om gröna obligationer och om investeringar i klimatåtgärder bland annat.

Flera investeringsinitiativ presenteras på mötet, men frågan har också väckts om hur mycket det handlar om så kallad "greenwashing" – att företag betalar miljöinvesteringar med den ena handen och fortsätter med miljöskadande verksamheter med den andra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista