Överläkaren Björn Kornhall
Överläkare Björn Kornhall på Skånes Universitetssjukhus tycker inte han kan göra sitt jobb och kräver besked från staten. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio

Läkare kräver besked om transplantation av utvisningshotade

Kritiserar motstridiga besked från olika myndigheter
1:55 min

Är det meningsfullt med organdonation för personer som hotas av utvisning? Det är i klartext frågan som läkare nu ställer till statens medicinsk-etiska råd eftersom de tycker att vården får motstridiga instruktioner om vem som ska få eller inte få nya hjärtan och lungor.

Statens medicinsk-etiska råd, Smer, bör ge bättre vägledning om hur transplantationsvården ska prioritera bland sina patienter.

Det anser bland andra överläkare Björn Kornhall i Lund, och säger att beskeden från staten är motstridiga.

– Vi ser att det Socialstyrelsen säger att vi ska göra och det som Migrationsverket gör, inte går ihop, säger Björn Kornhall.

Socialstyrelsen säger är att barn och unga ska ges samma vård oavsett om de är svenska medborgare eller ej, men när Migrationsverket utvisar någon tar man inte hänsyn till hur sjuk personen är.

– De här parterna måste tala med varann och enas om regler för hur detta ska gå till. Annars finns det stor risk att organ går förlorade, säger Björn Kornhall.

I sitt brev till medicinsk-etiska rådet tar läkarna upp fyra fall.

Två barn och två vuxna, tre av dem från Kosovo, är eller har varit i behov av nytt hjärta eller nya lungor.

- Det illustrerar just motsättningen mellan de medicinska möjligheterna och det som händer sedan. En transplantation är ett livslångt åtagande och kräver för all framtid tillgång till mediciner, tillgång till specialistkunskap, säger Björn Kornhall.

Ett av barnen, en pojke som nu är 17 år, har fått ett nytt hjärta. Frågan är om han kan få den vård som krävs även efter transplantationen om han utvisas till hemlandet Kosovo.

– Om han inte får de mediciner han behöver, om han inte får den specialistkunskap och de läkare omkring sig som han behöver, då är det risk att han dör av detta. Och med honom dör i så fall också ett hjärta, som kunnat klappa längre under bättre omständigheter, säger Björn Kornhall som också berättar att man i Lund har erfarenhet av utvisningar av patienter som transplanterats där.

– Jag kan väl säga att det inte gick bra, konstaterar Björn Kornhall.

Björn Kornhall säger att de här problemen även finns på Sahlgrenska i Göteborg, där man också transplanterar hjärtan och lungor, men att läget är mest akut i Lund.

Nu väntar sjukhusen och läkarna otåligt på vägledning från staten.

– Så här kan vi inte ha det, säger Björn Kornhall.

Han säger också att situationen har förändrats de senaste åren.

– Tidigare fick personer som blivit transplanterade ett permanent uppehållstillstånd, som en del av ett humanitärt asylbeslut. Så är det inte längre.

Kan man då tolka läkarnas brev som att de inte tycker att man ska göra transplantationer på personer som ska utvisas?

– Det vi vill är att socialstyrelsen och migrationsverket ska enas om principerna, så att organ kommer till nytta, svarar Björn Kornhall.

– Hur de sedan ska vara, vilka regler som ska gälla, det är strängt taget inte vår sak, utan det är ett beslut som bör tas i demokratisk ordning, avslutar Björn Kornhall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".