Facebooks vd Mark Zuckerberg.
Facebooks vd Mark Zuckerberg. Foto: TT

Facebook ska skatta i Sverige

1:21 min

Facebook ska börja betala skatt i de länder bolaget har lokala kontor, däribland Sverige. Det uppger Facebook i dag.

Genom det många menar är avancerad skatteplanering har Facebook kunnat sänka sin skatt på annonsintäkter, där kunderna fakturerats via bolagets irländska huvudkontor.

I Paradisläckan som publicerades tidigare i höstas framkom att företaget sedan slussat pengar vidare till skatteparadiset Kajmanöarna.

I Sverige får Facebook miljoner i statligt etableringsstöd, samtidigt som bolaget hittills inte har betalat skatt här.

Kritiken har kommit från många håll, inte bara mot Facebook utan också mot bolag som Google och Amazon. Frankrikes finansminister sa tidigare i år att de bolagen ska betala vad de är skyldiga de europeiska skattebetalarna.

Efter alla påtryckningar sa i dag Facebooks finanschef Dave Wehner att Facebook nu ska bli mer öppet i sin redovisning. I stället för att som i dag redovisa försäljningen på Irland kommer bolaget successivt att börja redovisa intäkterna i 25 länder runt om i världen där företaget har kontor.

Det skulle betyda att Facebook betalar högre skatter i länder som Frankrike, Tyskland och Italien, men det är oklart om Facebook totalt sätt kommer att betala mer i skatt. Det beror på vilka kostnader bolaget har i olika länder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista