Världsbankens chef Jim Yong Kim.
Världsbankens chef Jim Yong Kim på klimattoppmötet. Foto: TT

Världsbanken slutar finansiera gas- och oljeexploatering

1:44 min

Under tisdagens möte i Paris lovade Världsbankens chef Jim Yong Kim att man inte längre kommer att finansiera projekt som bygger på utvinning av olja och gas.

– Vi är på väg att förlora kampen mot den globala uppvärmningen. Det går inte fort nog, sa Frankrikes president Emmanuel Macron i sitt inledningstal inför dagens klimatmöte "One Planet summit" i Paris.

Under dagen har den ena statschefen och företagaren efter den andra förbundit sig att vidta åtgärder för att konkret bidra till att begränsa jordens uppvärmning till max två grader, det mål man kom överens om vid klimatmötet i Paris i dag för två år sen.

Men i själva verket ökar jordens uppvärmning och enligt Världsbanken behövs inte miljarder för att finansiera klimatomställningar – det behövs biljoner.

Världsbankens chef Jim Yong Kim lovade att man inte längre kommer att finansiera projekt som bygger på utvinning av olja och gas från och med 2019.

Dagens möte sammanfattas också i 12 åtaganden för att till exempel hjälpa särskilt sårbara nationer som utsatts för naturkatastrofer, att skydda tillgången till vatten, att öka farten att uppnå en koldioxidneutral ekonomi, transporter utan utsläpp.

Så fick den kinesiske vice premiärministern applåder när han upprepade Kinas klimatåtaganden om gröna investeringar.

På mötet märktes frånvaron av USA:s president Donald Trump, men den tidigare guvernören i Kalifornien, Arnold Schwarzenegger, talade med desto större engagemang om de miljöinitiativ som trots allt pågår i USA och om behovet av gräsrotsrörelsernas betydelse för att skynda på utvecklingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista