Synagoga Malmö
Foto: BERTIL ERICSON / TT

Unga män hotade kasta bomb mot Judiska församlingen i Malmö

1:25 min

Judiska församlingen i Malmö utsattes på tisdagen för ett bombhot. Polis tillkallades och de två männen som uttalat hotet sprang därifrån.

– Det var två ynglingar som befann sig utanför församlingshuset som vår säkerhetsansvariga uppfattade var mellan 16 och 18 år. De undrade om det var här judarna fanns och om de kunde få träffa judarna.

När församlingens säkerhetsansvarig bad de unga männen om namn och nummer, och erbjöd att försöka se till att de fick träffa församlingen någon annan dag, då pratade en av männen om att slänga en bomb.

– Då sa de, en av dem, att de tänkte kasta en bomb på judarna här. När man då ser ett uttryck att man kastar en bomb det är klart att man får ta det på allvar, säger Judiska församlingen i Malmös talesperson Fredrik Sieradzki.

Fick du någon uppfattning om hur eran säkerhetsansvarig upplevde situationen?
 
– Han upplevde det givetvis, när han då fick höra det här om att man skulle kasta en bomb, då uppfattade han det som ett hot. Då ringde han omedelbart polisen som kom inom två minuter, de var här i närheten men då hade de sprungit iväg.

Har ni pratat någonting i församlingen om säkerhet nu i dagarna efter Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad?

– Vi följer löpande behovet av säkerhet och det avgörs ju av externa händelser. Givetvis, det som händer i Mellanöstern påverkar vår säkerhetsbedömning.

Tror ni att det finns någon koppling till att chanukkah började i dag.

– Det har jag svårt att tro specifikt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista