Finsk flagga, järnvägstunnel och bild på Tallinn
Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva/TT, Björn Lindgren/TT , Stina Stjernkvist / TT

Tunnel mellan Helsingfors och Tallinn kan bli verklighet

1:54 min

En utredning har påbörjats och inom kort kan det klarna om tunneln med tågförbindelse mellan de båda huvudstäderna blir verklighet.

Det blåser hårt på Salutorget i Helsingfors. Julljusen som lyser upp i mörkret vajar hårt i vinden. Havet är blygrått och vågorna höga. Just i dag känns tanken på att sätta sig på ett fartyg och åka över till Tallinn, inte speciellt lockande.

I framtiden kanske det finns ett alternativ: en tågresa mellan de två städerna med en restid på cirka 30 minuter kan bli verklighet.

Som bäst utreds möjligheten att bygga en järnvägstunnel. Kari Ruohonen, projektchef på Finestlink - ett initiativ mellan olika parter i Finland och Estland och som också finansieras av EU, är ivrig.

I dagens läge reser nio miljoner personer mellan Tallinn Helsingfors, lägg till allt gods. Båtförbindelserna möjliggör inte att dagligen pendla till och från jobbet, enligt Ruohonen.

I utredningarna ingår planer på en tunnel med spår för passagerartrafik och godstrafik.

Men prislappen då? Finansieringen är ett stort frågetecken, Ruohonen poängterar att man än så länge bara utreder.

I februari hoppas Ruohonen att Finestlinks öde börjar klarna. Om det blir en tunnel ser han det som att Helsingfors och Tallinn närmar sig varann ännu mer än i dag.

Just nu arbetar tiotusentals personer i grannstaden. Och så är det där med skolorna som enligt undersökningar är i världsklass i Estland och Finland och att bägge länder är bra på IT – det är bara att slå ihop oss ännu mer, menar Ruohonen.

Som en del av projektet finns en möjlighet för utomstående parter att lägga fram teknologiska lösningar och visioner. En av dem som här ser en chans att vara med om att påverka och till och med bygga tunneln är entreprenören Peter Vesterbacka, mannen bakom succén med spelet Angry Birds.

Vesterbacka talar varmt för en tunnel och hoppas att den ska byggas snabbt. Vesterbacka skulle vilja börja bygga redan nästa år, men inser att det kommer att räcka en god stund med alla tillstånd. Men så fort det är klart hoppas han att det inte ska räcka länge före det går att ta sig mellan Tallinn och Helsingfors på en knapp halvtimme.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista