Den tidigare oljeminister Rafael Ramirez.
1 av 2
Den tidigare oljeminister Rafael Ramirez. Foto: Fernando Llano/TT, Bebeto Matthews/TT
Fackföreningsledaren Iván Freites visar bilderna i entrén till oljearbetarnas fackförbund. Där står president Nicolás Maduro sida vid sida med den nu korruptionsåtalade före detta oljeministern Rafael Ramirez.
2 av 2
Fackföreningsledaren Iván Freites visar bilderna i entrén till oljearbetarnas fackförbund. Där står president Nicolás Maduro sida vid sida med den nu korruptionsåtalade före detta oljeministern Rafael Ramirez. Foto: Lotten Collin/SR

Åtal mot tidigare oljeminister och höga chefer i Venezuela

2:44 min

Venezuelas åklagare meddelade igår att man kommer åtala landets tidigare oljeminister Rafael Ramirez och flera höga chefer för det statliga oljebolaget PDVSA.

Iván Freites zappar mellan kanalerna för att hitta åklagarens presskonferens. Mitt i vår intervju har han fått ett samtal om att den tidigare oljeministern Rafael Ramirez ska ställas inför rätta, tillsammans med 65 höga chefer för oljebolaget PDVSA.

Iván Freites sitter i styrelsen för oljebolagets fackförbund, och har sett korruptionen på nära håll.

– Raffinaderiet där jag arbetar har länsats på allt av värde. Hela väggar har försvunnit eftersom de var gjorda av värdefullt material. Maskiner, bilar. Det är inte arbetarna som stjäl, det är cheferna. Och ju högre upp i hierarkin desto värre blir det, säger Iván Freites.

– När Rafael Ramirez var chef gav han rolexklockor till sina närmaste anställda på en fest, och hundratusen euro i dricks vid restaurangbesök, hävdar Ivan Freites.

– Var fick han de pengarna ifrån?

Iván Freites är övertygad om att president Nicolás Maduro visste om korruptionen inom oljebolaget långt innan han började med sin utrensning för ett par veckor sedan.

- Det här är bara ett maktspel. Han vill göra sig av med rivaler om makten, säger Iván Freites.

Han tar med mig en trappa ner, för att visa fotokollaget i fackförbundets entré, där Maduro och Ramirez står bredvid varandra på vartenda bild.
När Ramirez fick avgå som oljeminister efter 12 år på posten blev han Venezuelas ambassadör i FN. Men förra veckan tvingades han avgå när korruptionsutredningen började, och han är nu på flykt.

Venezuelas oljebolag PDVSA har tagits över av en general, som lovat att rensa ut korruptionen – och regeringskritiker, som Iván Freites.

Men det är knappast någon lösning på de grundläggande problemen. Venezuela producerar allt mindre olja. Raffinaderierna fungerar inte, och landet med världens största oljereserver har börjat importera bensin. PDVSA har allt svårare att betala sina internationella långivare.

– Arbetarna ute på oljeplattformarna och i raffinaderierna får inte längre vare sig dricksvatten eller mat, eftersom underleverantörerna sagt upp kontrakten när oljebolaget inte betalat, säger Iván Freites.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista