Ishalka arkivbild
Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/TT och Pontus Lundahl//.

Blixthalka i trafiken under luciamorgonen

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka i Västra Götalands län, Bohuslän och Göteborg men det kan vara riskabelt på vägarna i större områden i södra Sverige.

Hala vägar orsakar trafikolyckor på luciamorgonen. Under morgontimmarna har redan en rad olyckor rapporterats i luciatrafiken. Bland annat har en lastbil vid fyratiden i natt kanat av E6 i Ljungskile och två bilar frontalkrockat på länsväg 165 i Dingle, skriver P4 Väst.

Polisen varnar för så kallad svartis på vägbanan, framförallt i områden som Fyrbodal, Munkedal och E6 genom Ljungskile i Bohuslän, skriver Göteborgs-Posten.

Det är nederbörden som orsakar blixthalkan.

– Den kommer både som regn och snö. Och det är den blöta nederbörden som fryser till is när den kommer i kontakt med de kalla vägarna, säger Sandra Andersson, jourhavande meteorolog på SMHI.

SMHI räknar med att varningen kommer att gälla under morgonen och in på förmiddagen.

– Men det kommer att fortsätta vara problem på vägarna i södra Sverige under resten av dagen, säger Sandra Andersson.

Trafikredaktionen på Sveriges Radio får in många rapporter om olyckor och Trafikverket säger att de har saltbilar ute för bekämpa halkan.

Svartis uppstår bland annat när smältvatten från snödrivor i vägkanten rinner in över vägen och fryser till ett spegelblankt och osynligt isskikt under natten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".