Hantverkare
När bopriserna vänder ner slår det mot byggbolagen. Foto: Pär Olsson/SvD/TT

Rekordår för många svenska småföretag

Undantagen är mindre butiker och byggfirmor
1:21 min

Enligt en analys av LRF Konsult blir 2017 det fjärde året i rad med stärkt lönsamhet. Men för byggbolagen väntar sämre tider.

För fastighetsbranschen och handeln har vinden redan vänt trots att 2017 var ett bra år för de flesta branscher. Lönsamheten för de mindre fastighetsbolagen och butikerna backar.

– De påverkas väldigt tydligt av beteendeförändringar som sker i samhället när våra konsumtionsmönster ändras, säger Katarina Heström Klarin, vd LRF Konsult.

– E-handeln tar över och butikerna får en lägre omsättning. Det påverkar våra köpcentrum och det påverkar innerstäderna, säger Katarina Heström Klarin.

Bättre ser det ut för småföretagen inom konsulttjänster, service och transport och logistik. Där har lönsamheten ökat i år och 2017 ser att bli det bästa året sedan 2012.

– Småföretagen utvecklas i takt med att BNP utvecklas, det finns en stark korrelation däremellan. Lönsamheten före avskrivningar är 22 procent. Det är starkt, säger hon.

Även de mindre byggbolagen har haft ett år med stigande lönsamhet. Men nu kan det vara slut på det.

– I det här fallet handlar det om mindre byggbolag, ofta med färre än 15 anställda. De är väldigt viktiga och oerhört aktiva, och de är många. De sysselsätts väldigt mycket utifrån att privatbostäder byggs och att lägenheter renoveras, säger Katarina Hedström Klarin.

Det innebär att när bopriserna vänder ner och färre lägenheter kommer ut till försäljning, så slår det också mot byggbolagen.

– Totalt sett blir det en dämpad effekt. Och det ser vi redan, framförallt i våra större städer, säger Katarina Hedström Klarin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".