Vägledande dom: Helhetsbedömning av anställningsvillkoren ska göras

Pizzabagaren Danyar Mohammed skulle utvisas på grund chefens lönemiss. Nu har Migrationsöverdomstolen prövat fallet och bedömt att Danyar har rätt att stanna. Domen väntas bli vägledande för liknande fall.

Danyar Mohammed kom till Sverige som arbetskraftinvandrare 2013. Då hade han fått jobb på en pizzeria i Jokkmokk. 

Därefter förnyades hans arbetstillstånd enligt reglerna, var sjätte månad. Men 2015 upptäcktes ett fel, arbetsgivaren hade missat det nya kollektivavtalet och därför inte höjt Danyar Mohammeds lön med 460 kronor.

Det ledde till att Migrationsverket 2016 beslutade att inte förlänga Danyar Mohammeds uppehålls- och arbetstillstånd. Istället skulle han utvisas.

Kortdokumentär om fallet: Utvisad för 460 kronor

Men Danyar Mohammed överklagade domen genom stiftelsen Centrum för rättvisa. I dag kom Migrationsdomstolens beslut att Danyar Mohammeds uppehålls- och arbetstillstånd ska förlängas. 

Man slår därtill fast att mindre slarv kring exempelvis löneutbetalning inte ska utgöra grund för utvisning. Istället ska en helhetsbedömning av anställningsvillkoren göras.

Domen väntas därmed bli vägledande för bedömningen av hundratals fall där arbetskraftsinvandrare riskerar utvisning på grund av små fel eller misstag av arbetsgivaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".