En lastbil blir bogserad av en annan lastbil
De första poliserna på plats saknade grundläggande skyddsutrustning. Foto: Maja Suslin/TT

Poliser saknade utrustning vid terrordådet

2:19 min

De poliser som kom först till terrorattentatet på Drottninggatan i april saknade tillräcklig skyddsutrustning och förstärkningsvapen. Det är en av slutsatserna i den utvärdering av terrordådet på Drottninggatan som polismyndigheten gjort.

En av de första poliserna på plats där lastbilen kraschat in i fasaden på varuhuset Åhléns var Erika Andersson, som till exempel saknade skottsäker hjälm och förstärkningsvapen. 

- Vi sprang fram och såg att det brann och tänkte att här är jättemycket folk, man visste ju inte vad som skulle hända med lastbilen, om den var laddad med något, berättar Erika Andersson.

– Samtidigt visste man ju inte var gärningsmannen tagit vägen och man ville ju få fast personen för att förhindra fortsatt våld, fortsätter hon.

En slutsats i utvärderingen av polisens arbete vid attentatet är att de ingripandepoliser som var först på plats saknade tillräcklig utrustning, som till exempel förstärkningsvapen, skottsäkra hjälmar eller förstärkta västar. 

- Väldigt mycket i utvärderingen talar för att poliserna på plats valde att prioritera allmänhetens skydd före sitt eget, säger Jonas Hysing, chef för Nationella taktiska rådet, som gjort utvärderingen.

– Det fanns flera som uppgav att man inte hade tid att ta på sig den skyddsutrustning som fanns för att man prioriterade snabbheten, säger Jonas Hysing vidare.

Det handlar också om att utrustningen inte fanns, eller att man inte hade tid att ta med den.

Men den övergripande slutsatsen i utvärderingen är att mycket gick bra, bland annat för att man så snabbt identifierade att det var ett terrordåd och gjorde sig redo för att hantera flera attacker om sådana skulle ha skett, och för att man kunde gripa en misstänkt gärningsman kort efter dådet.

Insatsen underlättades av att attentatet skedde vid en tidpunkt då många poliser var i tjänst, och man bedömer också att de utbildningar och övningar man haft de senaste åren om hur man som polis ska agera vid ett terrorattentat har gjort skillnad.

Men samtidigt listas också en flera områden där man behöver arbeta med förbättringar.

Det handlar till exempel om hur man ska skicka ut varningsbudskap till allmänheten vid liknande händelser, och om hur man kan samarbeta bättre med räddningstjänst och ambulans.

Polismyndigheten har också börjat vidta åtgärder för att ytterligare förbättra arbetet vid terrordåd.

Till exempel har man beställt 3 000 utrustningspaket som ska börja levereras från årsskiftet och spridas i polisregionerna, säger Jonas Hysing vid Nationella taktiska rådet.

- Så att fler av våra kollegor i yttre tjänst kommer ha omedelbar tillgång till skydd och förstärkningsvapen. Det är det man har med sig man kan använda.

– De flesta attentaten är över på under 15 minuter så man hinner inte åka och hämta saker utan det måste finnas med från början, konstaerar Jonas Hysing. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista