Flera personer sågs kasta brinnande föremål mot församlingens lokaler vid synagogan i centrala Göteborg i lördags kväll.
1 av 2
Flera personer sågs kasta brinnande föremål mot församlingens lokaler vid synagogan i centrala Göteborg i lördags kväll. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
De två männen som misstänks för attentatet mot synagogan i Göteborg häktas.
2 av 2
De två männen som misstänks för attentatet mot synagogan i Göteborg häktas. Foto: Thomas Johansson/TT

Två häktade misstänkta för attack mot synagoga

Åklagare: Motivet kan vara konflikten mellan Israel och Palestina
1:47 min

Under eftermiddagen har två unga män häktats misstänkta för attacken mot synagogan i Göteborg i helgen. De är misstänkta för grov mordbrand på sannolika skäl, den högre misstankegraden. Men de nekar till brott.

Åklagaren Stina Lundqvist säger att motivet till attacken kan vara konflikten mellan Israel och Palestina och att attacken utreds som ett hatbrott.

– Vi jobbar utifrån att det har med Israel och Palestina-konflikten att göra. Det med hänsyn till dels målet för gärningen, att man riktat den mot en synagoga, och dels vad vi känner till i nuläget om gärningsmännen, säger åklagaren Stina Lundqvist.

De två männen är i 20-årsåldern och kommer från Syrien och Palestina, mer än så vill åklagaren inte säga om vad de vet om männen.

Enligt Lundqvist kan den utlösande faktor till attacken vara att USA har erkänt Jerusalem som Israels huvudstad.

Häktningsförhandlingarna pågick under ungefär två timmar i Göteborgs tingsrätt.

Den första mannen kom in i rättssalen med en orange filt över huvudet och klädd i en grön tröja. Förhandlingen hölls bakom stängda dörrar. Det tog ungefär en timme innan Göteborgs tingsrätt kom med sitt beslut att mannen häktas på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand.

Strax efter den första förhandlingen inleddes nästa. Även den misstänkta mannen kom in med en orange filt över huvudet. Också han häktades misstänkt för grov mordbrand.

– Han är förkrossad. Han känns inte alls vid det här och det är hemskt för honom att förknippas med detta, säger advokat Peter Olsson, som försvarar mannen, till Ekot.

En tredje man som varit anhållen släppts i går på fri fot, men han är fortfarande misstänkt.

Det var sent i lördagskväll som någonstans mellan tio och femton personer kastade brinnande föremål mot Göteborgs synagoga.

Det skedde samtidigt som det var en ungdomsfest i församlingshuset som ligger bredvid synagogan och de brinnande föremålen kastades mot gårdsplanen utanför.

Ingen person skadades fysiskt i attacken.

Åklagaren Stina Lundqvist uppger att polisen letar efter fler misstänkta efter händelsen.

– Men vi har flera gärningsmän och vi söker naturligtvis efter dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".