Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg och en skylt på Arbetsförmedlingen. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
Foto: TT. Montage: Sveriges Radio

Ljus prognos för arbetsmarknaden

1:49 min

De nya jobben blir allt fler. Mellan 2017 till 2019 väntas sysselsättningen ökade med 227 000 jobb.

Det är alltså en stigande brist på arbetskraft, både hos privata men framförallt hos offentliga arbetsgivare, och den bromsar utvecklingen under de här tre åren.

Den bromsar också jobbtillväxten under under de kommande åren, enligt den prognos som Arbetsförmedlingen presenterade idag. Det här problemet finns inom alla branscher utom i jord - och skogsbruk.

– Jag tror att man får konstatera att skulle Sverige växa ännu mer, då blir bristsituationen ännu större så vi ligger någonstans på max. Sedan skulle vi givetvis välkomna en ännu kraftigare jobbtillväxt, men då ska man också vara medveten om att en del av de jobben kanske inte skulle tillsättas för att man har svårt att hitta arbetskraft, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen. 

Men det finns en optimism i dag bland arbetsgivarna som planerar för fler nya jobb, och jobben gäller både för de inrikes- som bland de utrikesfödda.

Mer än åtta av tio nya jobb väntas gå till utrikesfödda och där finns också majoriteten av dem som vill in på arbetsmarknaden, säger Mikael Sjöberg.

– Om vi tittat på dem som är arbetslösa så har vi aldrig haft så många som har en kort utbildning, eller är födda utanför Europa, och det gör vårt arbete mer komplext. Det här innebär ju att de står ytterligare ett snäpp bort från svensk arbetsmarknad.

– Trots det ökar sysselsättningsgraden för de här grupperna så arbetsmarknaden är verkligen tudelad och det krävs mycket insatser samtidigt ser vi goda resultat.

Ett av nyckelorden för att få ett jobb har länge varit utbildning och Mikael Sjöberg menar att en gymnasieutbildning räcker långt, men kanske inte över hela landet.

– I vissa städer, eller vissa orter, där har vi en högre arbetslöshet. Då måste man ibland vara beredd att flytta och då motverkas det av bostadssituationen. Där framförallt en del yngre, men även äldre, inte har ekonomiska resurser att ta sig in på arbetsmarknaden i de tillväxtkommuner som finns.

– Men det är utbildning som är nummer ett, nummer två är att man måste överväga att flytta och att flytta är ibland svårt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista