Micheil Saakasjvili och demonstranter.
Georgiens expresident Micheil Saakasjvili. Foto: TT

Ukrainsk oppositionsledare kallas till nya förhör

2:10 min

I måndags beslutade en domstol i Kiev att släppa oppositionsledaren och georgiske expresidenten Mikheil Saakasjvili fri. Men det betyder inte att rättsaken är över.

Igår kväll krävde riksåklagaren på nytt att Saakasjvili inställer sig till förhör inom en vecka. Saakasjvili och hans rörelse tänker fortsätta kräva presidentens avgång.

– Micheil Saakasjvili ska inställa sig på riksåklagarens kontor senast 18:e december och riksåklagaren Jurij Lutsenko kommer överklaga måndagens domstolsbeslut att släppa Saakasjvili fri, rapporterar den ukrainska tv-kanalen 112.

I måndags syntes den georgiske expresidenten och numera ukrainske oppositionsledaren i domstolen visa fredstecknet med höjd hand och två fingrar i luften när domaren Larysa Tsokol gav beskedet att bevisen inte höll ens för att hålla Saakasjvili i husarrest.

Det var kravet från riksåklagaren Jurij Lutsenko, som i parlamentet anklagat Saakasjvili för att ha tagit pengar från en kriminell organisation och planera en statskupp.

Stödet för Saakasjvili och hans politiska rörelse kommer från flera politiska partier i Ukraina. Ex-premiärminister Julia Tymosjenko fanns i rättssalen i måndags och lovade sitt stöd. Saakasjvili lovar fortsätta sin kamp mot korruptionen och för ett fredligt maktskifte.

Hans kritik riktas främst mot presidenten Petro Porosjenko, regeringen och mot Lutsenko.

Lutsenko kritiseras hårt i ukrainska medier för att sitt hanterande av situationen och för att inte gå en formell rättslig väg för att försöka fängsla Saakasjvili. Det påpekas också att Lutsenko, som själv satt fängslad av politiska skäl under Janukovytj regim borde vara mer noga med juridiken.

Juridiska experter underkänner hela hanteringen av Saakasjvili, både att han berövats sitt ukrainska medborgarskap och gripits för att planera en statskupp. De har granskat Lutsenkkos bevis och hävdar att det helt saknas grund för sådana påståenden.

Att Saakasjvili släpptes kan också vara en följd av internationella påtryckningar. Det finns inte oberoende domstolar än i Ukraina och måndagens beslut av Tsokol hade sanktionerat uppifrån. Hela saken börjar bli mycket besvärande för presidenten Petro Porosjenko.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista