Depression, psykisk ohälsa
Psykisk ohälsa är den vanligaste anledningen till sjukskrivning i Sverige. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Kortidsterapier ska förbättra psykvården

Vården ska få redskap att snabbare fånga upp personer med psykisk ohälsa och erbjuder korttidsterapier. Det framgår i Socialstyrelsens nya riktlinjer för ångest och depression.

Den växande psykiska ohälsan ska mötas med snabbare behandling och större tillgång till evidensbaserade korttidsterapier.

Det är en av slutsatserna av Socialstyrelsens riktlinjer för vård av ångest och depression som presenteras idag.

Kognitiv beteendeterapi, KBT, rekommenderas bli förstahandsval vid flera diagnoser och ska erbjudas innan medicinering sätts in.

– Det ska bli snabbare tillgång till behandling med bevisad effekt och att man sprider metoder som har evidens, säger Tord Ivarsson, docent i barnpsykiatri och knuten till Socialstyrelsens expertgrupp.

Men även en relativt ny terapiform lyfts fram i riktlinjerna, Interpersonell terapi, IPT.

Barn som mår dåligt ska dessutom erbjudas så kallad psykopedagogisk behandling, som syftar till att bättre förstå den psykiska ohälsan.

– Familjerna ska lära sig hantera problemen genom att de bättre förstår hur depression uppkommer och vidmakthålls, säger Tord Ivarsson.

Remissversionen av riktlinjerna fick stark kritik från forskare ansåg att evidensen för psykodynamisk terapi felbedömts.

I den uppdaterade versionen ska psykodynamisk korttidsterapi i undantagsfall kunna erbjudas barn och ungdomar med psykisk ohälsa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".