Bildsplit Ginna Lindberg demokratseger Alabamas senatval
Ekots utrikeschef Ginna Lindberg kommenterar demokraternas seger i senatsvalet i Alabama

En viktig symbolisk seger för demokraterna

3:02 min

Den väntade vinnaren i Alabamas senatval, republikanen Roy Moore, besegrades i natt med små marginaler av demokraten Doug Jones.

– Det här är en skräll, Alabama är en dunderrepublikansk delstat i vanliga fall, säger Ekots utrikeschef Ginna Lindberg.

För första gången sedan 1992 vinner en demokrat senatvalet i sydstaten Alabama. Och segern är med små marginaler, 49,9 procent till Doug Jones mot 48,8 procent för Roy Moore.

– Det här betyder att republikanernas övertag i senaten minskar, i dag är det 52 republikanska senatorer och 48 i opposition - och nu krymper det, vilket kan få direkta politiska konsekvenser, säger Ekots utrikeschef Ginna Lindberg.

Roy Moore var favorit inför valet och stöttades av USA:s president Donald Trump, men hade också flera anklagelser mot sig gällande sexuella trakasserier. Att han förlorade ses som en motgång för president Trump.

– Det här kommer att stärka demokraterna. Det här var mycket, mycket viktig symbolisk seger för dem och innebär att pengar kommer att strömma in till partiet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista