Man
Lars Ohly. Arkivbild. Foto: TT

Trycket på att Ohly ska avgå ökar

1:19 min

Trycket på Lars Ohly på att hans ska lämna ordförandeposten på Funktionsrätt Sverige ökar. Hälften av ledamöterna i styrelsen har hoppat av i protest mot att han vägrar avgå. Men Lars Ohly säger till Ekot att han stannar kvar.

De två viceordförandena samt en ledamot lämnade igår styrelsen för Funktionsrätt Sverige. Och idag gör en fjärde ledamot samma sak, Maria Lundqvist-Brömster från hjärnskadeförbundet Hjärnkraft.

– Jag har idag bestämt mig för att avgå från styrelsen och bakgrunden är den händelse som ordföranden själv har gått ut med och erkänt, säger Lundqvist-Brömster.

Händelsen som hon refererar till redogjorde Lars Ohly själv för i en artikel i Svenska Dagbladet i november. Han skrev där att han hade betett sig olämpligt mot en kvinna och bad därför om ursäkt.

Men det har inte hjälpt, avgångskraven har kommit ändå.

– Vi är en organisation som kämpar för mänskliga rättigheter och våra målgrupper lever ofta i utsatthet och får utstå kränkningar av olika slag. Det känns oerhört fel och inte trovärdigt att känna en acceptans för den här händelsen, säger Maria Lundqvist-Brömster, som tycker att Lars Ohly borde lämna sin post.

Lars Ohly själv tänker inte avgå, han vill att den extra kongress som organisationen kallat till i januari ska lösa frågan.

– Vi är satta att leda en demokratisk organisation och jag beklagar verkligen att flera ledamöter inte vill stanna kvar och ta det ansvaret. Men vi andra kommer att försöka göra det.

- Vi ska se till att alla våra 41 medlemsförbund får möjligheten att få vara med och ta fram beslut om hur vi går vidare och också känner att besluten tas demokratiskt och inte genom att några få har bestämt någonting över andra, säger Lars Ohly.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista