Hånsa
1 av 3
Hans Inge "Hånsa" Olofsson tycker att EUs beslut skonar de flesta andra länder men ytterligare inskränker svenska fiskares möjligheter. Foto: Odd Clausen
Mats Andersson
2 av 3
Mats Andersson undersöker årets rökta ål. Foto: Odd Clausen.
Hanöbukten
3 av 3
Hans Inge "Hånsa" Olofsson med sina redskap precis intill Hanöbukten. Foto: Odd Clausen.

Svenska ålfiskare reagerar på begränsat fiske: Orättvist

"Det känns som ett slag i nacken"
2:18 min

I morse kom beskedet om EU:s fiskeministrar beslutat att fisket av den rödlistade och starkt utrotningshotade ålen begränsas. Från och med 1 juli nästa år ska fisket förbjudas tre månader per säsong under perioden september till januari.

Beslutet är otillräckligt, anser bland annat naturskyddsföreningen. Men ålfiskare Hans Inge Olofsson från Yngsjö i östra Skåne är kritisk av andra skäl.

– Det känns som ett slag i nacken, det här. Och Sverige kan väl framhållas att ha skött ålförvaltning och sådant ganska väl, och att man inte framhålla det lite bättre i EU-sammanhang, det tycker vi är tragiskt, säger han.

Det pågår ett krismöte i den lilla bod intill Hanöbukten där det just nu röks en hel del ål till skånska julbord när fiskarna försöker tolka det nya beslutet.

Hans Inge Olofsson tycker att just svenska fiskare drabbas, andra länder skonas.

– Vi har redan ett förbud och vi har mycket stora restriktioner: inget fritidsfiske, vi har fiske 90 dagar per år, vi fiskar ingen uppväxande ål alls, säger han.

– Och det gör att vi nu tar tre procent av den ål som vandrar förbi – mer tar vi inte, säger Hans Inge Olofsson.

Skånes fiskeridirektör Johan Wagnström är också tveksam:

– Framförallt är det danskt och svenskt yrkesfiske man begränsar. Men fisket i inlandsområdena påverkas inte, Medelhavet påverkas inte och sedan påverkas inte heller fritidsfisket av det här stoppet, säger Wagnström.

Ellen Bruno på naturskyddsföreningen hoppas att den svenska regeringen ska våga förbjuda ålfisket mer än tre månader.

– Vi vill ju att Sverige ska helt stänga ålfisket, eftersom det här är en akut hotad art. Och eftersom det fiske Sverige bedriver, av vandrande ål, som är de viktigaste för återhämtningen av arten, behövs det skyddet helt enkelt, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".