I dag inleds rättegången mot finansmannen Mats Qviberg och tre andra banktoppar för härvan kring kraschade HQ Bank.
Mats Qviberg och flera andra är stämda på miljardbelopp. Foto: Maja Suslin/TT

Miljarder på spel i dom om HQ bank

1:30 min

I dag kommer domen i ett unikt mål där fem miljarder kronor står på spel. Det handlar om HQ och kraschen i HQ bank 2010.

Mest känd i sammanhanget är finansmannen Mats Qviberg. Han och de övriga i HQ:s gamla styrelse, plus revisionsfirman KPMG, krävs på sammanlagt 3,2 miljarder kronor plus ränta, sammanlagt omkring 5 miljarder kronor.

I ett annat mål beslöt Stockholms tingsrätt sommaren 2016 att brottsanklagelserna mot Mats Qviberg och andra nyckelpersoner med anknytning till HQ inte höll. Domen blev friande.

Nu kommer avgörandet i den stora tvisten mellan det nuvarande HQ å ena sidan och den gamla styrelsen och revisorerna å den andra.

HQ är numera ett bolag med det enda syftet att driva process mot dem som var ansvariga i HQ före kraschen. Om HQ går segrande ur striden blir finansmannen Sten Mörtstedt och 17 000 andra ägare i HQ vinnare.

Enligt det nuvarande HQ var den gamla styrelsen vårdslös och satte ett alltför högt värde på bankens tillgångar.

Att redovisningsmodellen inte var brottslig har domstolen alltså redan sagt. Nu ska tingsrätten avgöra om redovisningen av bankens tillgångar var vårdslös och om styrelsen borde ha insett det.

2010 ansåg Finansinspektionen att situationen i HQ bank var ohållbar och drog in banktillståndet. Kraschen var ett faktum.

Enligt Mats Qviberg och de som nu är stämda på miljardbelopp var det Finansinspektionen som agerade fel och utlöste kraschen i onödan.

Domen väntas kl 11.00 i dag, torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista