Kvinna med headset i kontorsmiljö, med hemsida på dator.
Foto: Nils Lindström/Emelie Rosén/Sveriges Radio

Kritik mot att polisen inte utreder handeln med asylberättelser

1:42 min

Det kommer kritik mot att polisen inte utreder handeln med falska asylberättelser. Det är för allvarligt för att ignorera, tycker Jack Ågren som är lektor i straffrätt vid Stockholms universitet.

 – Någonstans är det människor som utnyttjas. Kanske rent av tvingas eller luras att betala mycket pengar. De kanske flyr för sina liv, men ser ingen annan utväg. Då bör man nog ha goda skäl till att inte utreda.

– Någonstans finns det människor som blir drabbade och lider ytterst, och naturligtvis stater som tvingas fatta beslut på felaktiga grunder, säger Jack Ågren.

Det handlar alltså om personer och sajter som, mot betalning, erbjuder falska asylberättelser och fabricerad bakgrundsbevisning, något som Ekot kunnat avslöja.

Polisen säger att man i flera år känt till att den finns en sådan här handel. Men som Ekot kunde rapportera i morse, har polisen ändå valt att inte utreda det eftersom det är tekniskt svårt och brotten dessutom skulle ha lågt straffvärde, enligt Patrik Engström som är chef för nationella gränspolissektionen.

– Polisen i Sverige står inför en situation där vi har svårt att hinna med att utreda prioriterade brott. Så även om vi skulle önska att vi kunde utreda också de här brotten så går det inte att prioritera det, säger Patrik Engström.

Jack Ågren, lektor i straffrätt, säger att han kan ha förståelse för att individer resonerar så. De måste ju förhålla sig till de resurser som finns, men för Polismyndigheten i stort är det att se det alldeles för snävt, tycker han.

– Det här kanske är ett embryro till någonting mycket större, och ser man det ur det perspektivet så kommer man ifrån att det enskilda brottet kanske inte är så allvarligt straffvärdemässigt.

Ekot har sökt justitieminister Morgan Johansson, men han har avböjt att kommentera med hänvisning till att det är Polismyndighetens uppgift att prioritera och hantera det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista