Kritiker: Demokraternas valvinst ett tecken på stödet börjar svikta för Trump

2:36 min

Demokraten Doug Jones överraskande valvinst i Alabama skickar chockvågor genom det amerikanska politiska landskapet. Och vissa vill göra gällande att det är början på en ny politisk verklighet i USA.

Donald Trumps kritiker anser att demokraternas valvinst är ett tecken på att väljarna börjar svikta i sitt stöd för presidenten. Den tanken får stöd av Ralph Northams guvernörsvinst i Virginia tidigare i år och en jordskredsseger för demokraterna i guvernörsvalet i New Jersey.

Det går inte att komma ifrån att det i delstatsvalen också är många andra saker som avgör vem väljarna lägger sin röst på. I Alabama ledde Roy Moore med över tio procentenheter i flera undersökningar innan sextrakasseri-anklagelserna mot honom, och det är svårt att se hur han skulle ha kunnat förlora utan de misstankarna mot sig.

På ett sätt är det ingen tvekan om att Roy Moores förlust också är en förlust för Trump. Presidenten satsade allt på ett kort när han med all kraft gav sitt stöd till Roy Moore, nu kommer Trump därtill behöva tampas med en ännu bräckligare majoritet i senaten.

Trots det är det nog för tidigt att slå fast att vi ser en demokratisk våg och motreaktion mot presidenten.

Demokraterna vill förstås gärna se det så. Enligt The Cook Political Report skapar Doug Jones' vinst i alla fall en matematisk möjlighet för demokraterna att överta majoriteten i senaten i mellanårsvalet.

Roy Moore själv har fortfarande inte erkänt sig besegrad, han väntar på poströsterna som han hoppas ska utlösa en automatisk omräkning.

För presidenten Trump verkar det vara klart att Roy Moore förlorat valet. I en tweet skrev presidenten att han visste att det skulle gå så här, och att det var därför han stöttade en annan kandidat i primärvalet.

En annan förlorare i går är Steven Bannon, Breitbartgrundaren och den före detta rådgivaren till Donald Trump.

Bannons uttalade politiska projekt innebär att populistiska politiker ska väljas in till kongressen och utmana det republikanska ledarskapet.

I förlängningen kommer paritet svänga i en nationalistisk riktning, enligt Bannon. Vägen mot ett sådant nytt republikanskt parti blev igår betydligt längre.

Steve Bannon är däremot inte besegrad. Roy Moores förlust kommer nog snarare intensifiera maktkampen inom Republikanerna. Det republikanska etablissemanget går stärkta ur det här slaget, men kriget är fortfarande långt ifrån över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista