Brunhårig kvinna
Anna Norlén, rektor och verksamhetschef vid Ericastiftelsen Foto: Thomas Heldmark / Sveriges Radio

Barnpsykiatrin välkomnar mer psykoterapi

1:43 min

Enligt Socialstyrelsens nya riktlinjer för vård av ångest och depression bör utbudet av korttidsterapier öka, i synnerhet för barn och unga.

Något som välkomnas, enligt rektorn på Ericastiftelsen.

– Det är välkommet att Socialstyrelsen lyfter behovet av insatser till barn och ungdomar och även trycker på att utbudet ska vara varierat och sättas in snabbt, säger Anna Norlén, rektor och verksamhetschef vid Ericastiftelsen

I väntrummet ligger gosedjur, färgkritor och några bamsespel. Hit till Ericastiftelsens lokaler i Stockholm söker sig barn i alla åldrar och deras föräldrar för att få hjälp.

– Det har visat sig att en stor del av vuxnas psykiska ohälsa grundar sig i brandomen och debuterar i barndomen, säger Anna Norlén

Men trycket är hårt och enligt vereksamhetschef Anna Norlén tvingas Ericastiftelsen säga nej till åtta av tio som söker hjälp.

– Det är ett mått på att behovet av psykoterapi, som är vårt uppdrag att erbjuda, är stort och att det skulle behövas mer, säger Anna Norlén

Barn och unga med psykisk ohälsa ska fångs upp tidigare och utbudet av korttidsterapier ska öka. Det är en av slutsatserna i Socialstyrelsens nya riktlinjer för ångest och depression.

Framför allt ska kognitiv beteendeterapi, KBT, bli förstahandsval vid flera diagnoser. Men även en relativt ny terapiform lyfts fram i riktlinjerna, Interpersonell terapi, IPT.

– Det är beprövade behandlingar som har stort forskningsstöd. Men barn är olika, säger Anna Norlén, Ericastiftelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista