Frankrikes president Macron tar emot ledare från hela världen för att diskutera uppbyggnad av en afrikansk antiterrorstyrka.
1 av 2
Frankrikes president Macron tar emot ledare från hela världen för att diskutera uppbyggnad av en afrikansk antiterrorstyrka. Foto: MICHEL EULER
Frankrikes president Macron tar emot ledare från hela världen för att diskutera uppbyggnad av en afrikansk antiterrorstyrka.
2 av 2
Frankrikes president Macron tar emot ledare från hela världen för att diskutera uppbyggnad av en afrikansk antiterrorstyrka. Foto: Philippe Wojazer

Afrikansk antiterrorstyrka diskuteras vid toppmöte

1:45 min

I Paris samlade idag Frankrikes president Macron både Tysklands Merkel och Italiens Gentiloni samt ledare från USA och flera afrikanska länder för att skynda på uppbyggnaden av en afrikansk antiterrorstyrka i Sahelöknen.

Nästan dagligen sker terrorattacker och stater är i fara, enligt den franske presidenten och Afrikanska Unionens ledare Moussa Faki sa för en stund sen på presskonferensen att konkreta insatser är nödvändiga:

– Genom att agera konkret på marken så visar vi hur viktigt det är att få tillbaka fred och säkerhet. Det handlar om att bekämpa terrorism men också all typ av illegal handel, som vi ser i Libyen, sa Moussa Faki, AU:s ledare och syftade bland annat på den slavhandel som människosmugglare utsätter afrikanska migranter för.

Saudi Arabien lovade nu att bidra med hundra miljoner dollar och Förenade Arabemiraten med 30 miljoner till vad som kallas G5 Sahel styrkan, en antiterrorstyrkan på femtusen soldater från de fem afrikanska fattiga länderna Burkina Faso, Chad, Mali, Mauritanien och Niger, som ska bekämpa hundratals, kanske uppemot tusen, jihadister i Sahelområdet.

Det gäller att återta kontrollen, skapa lugn och också stoppa migrationsflöden.

Något explicit om en snabb evakuering av migranter i Libyen har inte framkommit efter dagens möte.

Algeriet, som har en lång gräns mot Libyen, var inte närvarande idag. Frankrikes president var häromdagen där, han var också i Qatar och åker den 22 december till Niger.

I februari blir det ett nytt större möte mellan parterna. Det skyndar, anser både Frankrike och Tyskland, som oroar sig för både terroristerna på södra sidan om Medelhavet och migrationen.

Tgm:

Rubrik:

Medverkande:

Nyckelord:

Övrigt:


Textrubrik i Isidor:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista