Folksamling
Bakom initiativet till vandringen fanns riksdagspolitiker som bildat ett nätverk mot antisemitism. Foto: Per-Anders Rehn / Sveriges Radio

Kippavandring i Stockholm mot antisemitism

1:27 min

Det råder oro inom den judiska gruppen. Efter det som hänt i veckan i Stockholm, Göteborg och Malmö hölls i dag hölls en kippavandring i Stockholm, för att markera mot antisemitismen.

Bakom initiativet till vandringen fanns riksdagspolitiker som bildat ett nätverk mot antisemitism.

– Jag tror många känner sig oroliga, faktiskt, över det som skett den senaste helgen, säger Aron Verständig, ordförande i Judiska församlingen i Stockholm, om stämningsläget i den judiska gruppen i Sverige..

Det var en liten skara som gick från Raoul Wallenbergmonomentet till riksdagen i Stockholm, de flesta med en kippa på huvudet.

En av deltagarna var Svante Weyler, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism. Han vill nu att det offentliga, stat och myndigheter, reagerar.

– Ja, det gör jag. Kortsiktigt att se till att klara upp de här brotten och att från politikernas sida, som man har gjort, ta ställning – snabbt, klart och kraftfullt, säger Svante Weyler.

Initiativtagare till vandringen var den moderata riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson.

– Vi vill tillsammans markera mot antisemitismen som brer ut sig och får fäste i Sverige. Också att visa solidaritet gentemot de svenska judarna.

Aron Verständig i den judiska församlingen kräver att judiska institutioner skyddas. Och han vill att staten betalar allt för detta.

– En judisk församling eller en religiös organisation, som dessutom är en nationell minoritet, ska inte behöva står för sina egna säkerhetskostnader, säger han.

Skydd och polisutredningar om det som skett den sista tiden är viktigt, men det behövs också åtgärder mot antisemitismen på lång sikt.

– Och det gör man bara genom kunskap. Lugn och sakligt framförd kunskap om att antisemitismen är ett gift som förstör varje samhälle, menar Svante Weyler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista