Federa Reserves chef Janet Yellen.
Centralbankschefen Janet Yellen. Arkivbild. Foto: Jacquelyn Martin/TT

USA:s centralbank höjer styrräntan

1:40 min

Den amerikanska centralbanken, Fed, höjde i dag styrräntan för tredje gången i år. Beskedet lämnades av Janet Yellen på hennes sista presskonferens som centralbankschef.

Styrräntan höjs nu med 0,25 procentenheter och hamnar därmed mellan 1.25 och 1 och halv procent meddelade Janet Yellen som också förutspår fortsatt stark jobbmarknad och stärkt amerikansk ekonomi. Något som många menar att hon själv bidragit starkt till under sin tid som centralbankschef.

– Det här är min sista inplanerade presskonferens, konstaterade Yellen, som också sade att hon framför allt kommer att ägna resten av sin tid på posten åt att få övergången till sin efterträdare att gå så smidigt som möjligt.

Janet Yellen blev US:s första kvinnliga riksbankschef i februari 2014, nu blir hon den första riksbankschefen någonsin som inte får förlängt uppdrag.

Yellen som är demokrat utsågs av förre presidenten Barak Obama, nu byter president Donald Trump ut henne mot republikanen Jerome Powell som sitter i centralbankens styrelse.

Han väntas inte lägga om centralbankens arbete nämnvärt, men beskrivs som något mer oerfaren jämfört Yellen vars arbete väckt respekt på båda sidor om partilinjen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista