Gábor Iványi, präst och rektor vid en teologisk skola i Budapest, anser att regeringen genom sin Soros-kampanj utnyttjar den antisemitism som finns i Ungern.
1 av 2
Gábor Iványi, präst och rektor vid en teologisk skola i Budapest, anser att regeringen genom sin Soros-kampanj utnyttjar den antisemitism som finns i Ungern. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
Människor drar ner en affisch.
2 av 2
Aktivister river ner en affisch från en ungersk regeringskampanj mot finansmannen och filantropen George Soros. Foto: AP/TT

Ungersk regeringskampanj mot judisk finansman anklagas för antisemitism

2:11 min

I Ungern kritiseras regeringen för att elda på antisemitismen genom den kampanj som pågått hela hösten mot finansmannen och filantropen George Soros.

Soros, som är av judisk börd, anklagas bland annat för att driva på för en mer flyktingvänlig politik i Europa. Men kampanjen mot honom andas också något annat, menar kritiker.

– Ungern har en tradition av antisemitism, och vi har inte gjort upp med vår egen historia, säger Gábor Iványi, präst och rektor vid en teologisk skola i Budapest.

Gábor Iványi menar att det är just antisemitiska strömningar som den ungerska regeringen utnyttjar, när man i flera månader tapetserat landet med affischer där en leende George Soros porträtterats tillsammans med texten "Låt inte Soros få sista skrattet".

– Alla de här affischerna med den skrattande juden är symboler från 1930-talet, säger Gábor Iványi.

Den ungersk-amerikanske finansmannen George Soros anklagas av Ungerns regering för att driva på EU i en flyktingvänlig riktning, och för att - genom sina ekonomiska bidrag till olika organisationer - försöka påverka den ungerska politiken.

Under hösten har alla ungerska hushåll fått en enkät hemskickad, med frågor om hur de ser på George Soros och hans påstådda inflytande.

Den ungerska regeringen har tillbakavisat alla anklagelser om den känsliga frågan om antisemitism. Flera hundra tusen ungerska judar mördades under förintelsen och premiärminister Viktor Orbán har sagt att det råder "nolltolerans" mot antisemitism.

Men nyligen tog anklagelserna ny fart efter att en parlamentsledamot från regeringspartiet Fidesz publicerat ett fotografi på sin Facebooksida av en slaktad gris med orden "Ö volt a Soros" inristat i skinnet.

Ordagrant betyder det "Det var hans tur", och parlamentsledamoten hävdar att det inte har någonting med Georges Soros att göra. Fast i Ungern är det många som tvivlar.

– Det här återkallar spöken från det förflutna, säger Goran Buldioski, Europachef för den Sorosfinansierade stiftelsen Open society foundation.

– När sådant här kommer från en person som förteräder det största och mäktigaste partiet - vilket budskap sänder inte det till vanliga ungrare? Undrar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista