Finland testar medborgarlön. Foto: Janerik Henriksson/Fredrik Sandberg/TT. Montage: Sveriges Radio.
Finland gör ett unikt experiment med så kallad basinkomst för arbetslösa. Foto: Janerik Henriksson/Fredrik Sandberg/TT. Montage: Sveriges Radio.

Halvvägs i finländskt försök för arbetslösa

1:21 min

I Finland är man halvvägs i ett uppmärksammat försök med basinkomst. Tanken är att på ett unikt sätt testa hur det går om en grupp på slumpmässigt utvalda personer under två år får en basinkomst.

Sedan den första januari i år har 2 000 slumpmässigt utvalda arbetslösa personer i Finland fått 560 euro, d v s cirka 5 550 kronor per månad.

Deltagarna är 25 till 58 år gamla. Basinkomsten är skattefri.

– De som blivit utvalda att delta har ingen skyldighet att leta efter jobb under försöksperioden. Men om de får jobb får de behålla basinkomsten, berättar Tapio Räsänen, som är forskare på Folkpensionsanstalten i Finland.

Försöket görs under tiden 2017-2018 och tanken är att pröva hur den sociala tryggheten kan utvecklas. Det handlar också om att minska på byråkratin och få ett system som sporrar.

Hur har försöket då gått så här långt?

– Försöket har gått bra under det första året. Men allmänheten får vänta på resultat tills försöket är klart om ett år, säger Tapio Räsänen.

Vad tycker då forskaren själv om försöket?

– Det är modigt att testa olika system i Finland, svarar Tapio Räsänen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista