LO:s förbundsordförande Karl Petter Thorwaldsson och Martin Linder, förbundsordförande Unionen.
LO:s förbundsordförande Karl Petter Thorwaldsson och Martin Linder, förbundsordförande Unionen. Foto: TT.

LO om pensionsförslaget: De sjukskrivna är vinnarna

2:19 min

Pensionsgruppens förslag till ändringar av pensionsåldern gynnar de sjukskrivna, anser LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Unionen kritiserar Svenskt näringsliv för att hindra förändringar av pensionsåldern.

– Det är väldigt många bra förslag för LO-medlemmar i det här förslaget. Vi kommer att få högre pension. Dagens pensionssystem fungerar inte. I dag får man 60 procent av sin tidigare lön i pension. Det här blir ett stort steg i rätt riktning. Men många saker är vi missnöjda med, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO.

Men det har också funnits kritik från LO när det gäller att höja den lägsta pensionsåldern, eftersom det är många medlemmar i tunga yrken som inte orkar arbeta till 63 eller 64.

– Där har ju vi sagt redan från start att den som inte orkar sitt arbetsliv får inte drabbas av de här förändringarna. Där har pensionsgruppen lyssnat på oss. Är du sjuk eller det som förut hette förtidspension ska du kvarstå i sjukskrivning, arbetslöshet eller socialförsäkring fram till den nya riktåldern som ska bli 66 år från 2026, säger Thorwaldsson.

Unionens ordförande Martin Linder anser inte att det finns några förutsättningar för att genomföra de föreslagna förändringarna. Det är Svenskt Näringsliv som bromsar, anser Martin Linder.

– För att man ska kunna höja pensionsåldern och skapa rätt förutsättningar för ett längre arbetsliv måste man också skapa förutsättningar för ett tryggt arbetsliv. Det genom att också anställningstryggheten och tryggheten i socialförsäkringssystemen följer med, säger han.

– Det kan vi ju se att pensionsgruppen föreslår, vilket är bra. Men för att det ska fungera fullt ut måste arbetsmarknadens parter via våra kollektivavtal göra de nödvändiga justeringarna. Där kan man bara konstatera att arbetsgivarparten Svenskt Näringsliv inte står bakom idén om att höja åldersgränsen i trygghetssystemen. Då kan vi konstatera att förutsättningarna inte finns för att få det på plats, säger Martin Linder, Unionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista