HQ, härva, bank
HQ Bank Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Dom i HQ-målet - fem miljarder står på spel

2:37 min

Mats Qviberg och de andra tidigare ansvariga vinner i tvistemålet om HQ. I det unika målet stod fem miljarder kronor på spel.

Avgörandet i den stora tvisten mellan det nuvarande HQ och den gamla styrelsen och revisorerna kom på torsdagen. Domen gör gällande att nuvarande HQ förlorar målet. Därmed vinner Mats Qviberg och de tidigare ansvariga, och slipper betala miljardskadestånd till de nya ägarna och aktieägarna. 

I domen från Stockholms tingsrätt konstateras att det funnits brister i HQ Bank, men sambandet mellan oaktsamheten och skadan kan inte fastställas. 

Mats Qviberg har kommenterat domen på Twitter.

"Sådär, då hoppas vi att det här är över nu. Glädjande att tingsrätten gick på vår linje även om det - i likhet med brottmålet - var väntat. Har en stark önskan om att aldrig sätta min fot i en rättssal igen."

Mats Qvibergs advokat Ulf Stigare är inte förvånad över domen.

– Det var exakt vad jag räknat med. Jag var väldigt säker eftersom samma grundläggande fråga har behandlats i brottsmålet och där framkom samma bevisning i princip. Där framkom ingenting som medförde att man skulle kunna föra skadeståndstalan mot styrelsen i HQ Bank, HQ AB och revisorerna, säger Ulf Stigare.

Samtidigt räknar Ulf Stigare med att domen kommer överklagas. 

Sammanlagt rörde sig tvistemålet om omkring 5 miljarder kronor. Mest känd i sammanhanget är finansmannen Mats Qviberg. Han och de övriga i HQ:s gamla styrelse, plus revisionsfirman KPMG, krävdes på sammanlagt 3,2 miljarder kronor plus ränta. 

Aktieägarna blir nu utan skadestånd. Åsa Wesshagen är ansvarig för bolagsfrågor hos Aktiespararna och hon tycker att man vunnit flera kunskaper, till exempel vikten av uthållighet vid denna typ av mål. 

– Även om aktieägarna i HQ förlorar så tycker jag att vi som samhälle har vunnit mycket på att rättegången har genomförts. Vi får ju en granskning av vår egen lagstiftning och vad som gäller i sådana här skadeståndsmål, säger Åsa Wesshagen.

– HQ:s aktieägare hade ganska liten förhoppning om ett positivt utfall för deras räkning, även om det fanns en liten möjlighet, tillägger Åsa Wesshagen.

Den gamla styrelsen anklagas för vårdslöshet och för att ha satt ett alltför högt värde på bankens tillgångar. Tingsrätten har tagit ställning till om redovisningen av bankens tillgångar var vårdslös och om styrelsen borde ha insett det. Förhandlingarna i tvistemålet påbörjades i november förra året. 

Stockholms tingsrätt konstaterar att det funnits allvarliga brister i HQ Bank, särskilt i slutet av 2009. Samtidigt som tingsrätten menar att det förekommit oaktsamhet, så finner den inte att det finns ett tillräckligt samband mellan oaktsamheten och skadan. Därför behöver inte den gamla styrelsen och revisorerna betala ut skadestånd. 

– Det som tingsrätten har avgjort målet på handlar om sambandet mellan den oaktsamheten som vi har konstaterat och skadan som käranden har gjort gällande, säger rådman Axel Petersson.

Enligt domen ska HQ AB stå för rättegångskostnaderna som uppgår till cirka 450 miljoner kronor. 

Redan i fjol, under sommaren, avgjordes ett annat mål. Då beslöt Stockholms tingsrätt att brottsanklagelserna mot Mats Qviberg och andra nyckelpersoner med anknytning till HQ inte höll. Domen blev friande och HQ:s förra styrelse friades därmed från misstankarna om grovt svindleri och bokföringsbrott. Detta gällde alltså enbart brottsanklagelser, det mål som på torsdagen avgjordes var ett tvistemål. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista