En kapad lastbil körde i hög vart genom Drottninggatan. Räddningstjänst, ambulans och polis tillsammans på platsen.
Drottninggatan april 2017. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polisen skickade aldrig VMA – trots beslut

2:45 min

Polisen behöver säkerställa att man snabbt kan skicka varningsbudskap till allmänheten vid terrorattentat.

Det är en av slutsatserna i utvärderingen efter attentatet i april.

I utvärderingen framgår att det fattades ett beslut om att det skulle skickas ut ett Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) om att undvika centrala Stockholm, men det gjordes aldrig.

– Vi har ju till uppgift att skydda allmänheten, så då behöver vi nå ut med information om var vi jobbar och var det är osäkert, och varför. I det här fallet så jobbade vi med information på vår egen hemsida och genom media, säger Jonas Hysing, chef för Nationella taktiska rådet, som gjort utvärderingen.

– Men vi har också möjlighet att skicka Viktigt meddelande till allmänheten, och det gjordes inte den här gången. Exakt var det beror på måste vi titta närmare på och åtgärda. Här finns en möjlighet att kommunicera varningar till allmänheten som vi inte har utnyttjat, fortsätter han.

Larmet om att lastbilen kört över Drottninggatan kommer 14:53. I utvärderingen framgår att man på polisens ledningscentral direkt börjar agera som att det kan vara ett terrorattentat. Först att agera på platsen är lediga poliser som råkar vara där, men inom några minuter anländer ett stort antal polispatruller.

Situationen på platsen beskrivs inledningsvis som kaotisk och en krigsscen – det kommer information till poliserna om skottlossning på flera platser, och om farliga föremål som kan vara utplacerade – enligt utvärderingen ger det bilden av att en eller flera gärningsmän fortsätter att begå attentat.

Polismän uppmanar människor att lämna platsen och säger att det finns ett hot, men först nästan 50 minuter efter larmet publiceras den första uppmaningen på polisens hemsida till människor om att undvika centrala Stockholm.

Det fanns också en oro för att det skulle vara en sprängladdning i lastbilen. I utvärderingen framgår att bombtekniker under kvällen konstaterar att den anordning som hittats i förarhytten då är ofarlig – men att det efter det går ut information till polispersonalen om att det finns ett farligt föremål i lastbilen, och det skapar oro bland de poliser och brandmän som är på plats.

– Det är inte så konstigt, men det är inte bra. Just informationshantering i en sådan här händelse som är så kaotisk till en början och innehåller så många aktörer är svår, säger Jonas Hysing chef på Nationella taktiska rådet.

I utvärderingen framgår också att det stora inflödet av tips efter att man offentliggjort bilden på den man som misstänks ha kört lastbilen gjorde att tipset att han befann sig i Märsta där han senare greps, först inte prioriterades.

Istället fick en polispatrull som inte ingick i insatsen åka, och först efter gripandet när man insett att det var den man sökte åkte Nationella insatsstyrkan och flera andra polispatruller dit.

Men den sammanfattande slutsatsen är att polisinsatsen gick bra, bland annat görs en jämförelse med insatsen efter attentatet på Bryggargatan 2010 då en självmordsbombare sprängde sig själv till döds i julhandeln.

– Det är en brutal skillnad 2010 till nu där förmågan, den mentala förberedelsen och utbildningsinsatsen har gjort att vi är betydligt bättre förberedda nu än vi var 2010, säger Jonas Hysing.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista