rohingya, Bangladesh, Burma
Flyktingläger i Bangladesh, bilden tagen 24 november 2017. Foto: Wong Maye-E

Läkare utan gränser: Minst 6 700 rohingyer har dödats av Burmas militär

1:41 min

Många fler muslimska rohingyer dödades i Burma under den burmesiska militärens fördrivning än vad som tidigare har framgått. Det uppger frivilligorganisationen Läkare utan gränser i dag, åtminstone 6 700 rohingya dödades enligt dem.

Antalet döda rohingyer i månadsskiftet augusti - september i år är oändligt många fler än vad Burma officiellt uppger. Den burmesiska regeringen har sagt att ungefär 400 rohingyer dog och det som en konsekvens av att burmesiska polisstationer attackerades och att militären var tvungen att ingripa.

Bilden som Läkare utan gränser - MSF - ger efter intervjuer med tusentals rohingyaflyktingar i Bangladesh är en helt annan.

Åtminstone 6 700 rohingyer dödades på en månad, hävdar frivilligorganisationen och det ska ses som en låg uppskattning tillägger MSF. Sannolikt dog ännu många fler när militär och buddistiska munkar drog fram och brände ner husen för rohingyafamiljer, våldtog kvinnor och sköt omkring sig.

Vissa familjer raderades kanske helt och hållet utan några vittnen nu efteråt. Enligt Läkare utan gränser dödades åtminstone 730 barn i vad FN har kallat etnisk rensning från Burmas sida. Människor sköts till döds, lämnades att bli innebrända eller dog av sprängladdningar.

Burma har kallat de 400 som landet uppger som dödade för extrema terrorister, men ingen utomstående har den fulla bilden eftersom ingen får tillträde till områdena där rohingya levde. Satellitbilder utgör en del av bevisen för övergreppen.

Över 600 000 rohingyer flydde på bara sex veckor över gränsen in i grannlandet Bangladesh. Många av dem har kommit med skottskador och trasiga underliv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista