Per Bolund
Foto: Claudio Bresciani/TT

Hårdare krav på fonderna i premiepensionen

1:52 min

Pensionsuppgörelsen innebär också stora förändringar inom premiepensionen, den del av den allmänna pensionen där pensionsspararna själva kan välja hur pengarna ska placeras.

Finansmarknadsminister Per Bolund säger att det blir betydligt hårdare krav på de fonder som ska få finnas kvar.

– Till att börja med skapar vi nu trygghet för alla som sparar i premiepensionssystemet. Man ska inte kunna bli lurad. Vi kommer att utesluta de som inte har en tillräckligt seriös verksamhet. Vi kommer också ställa som grundkrav att man har ett gediget hållbarhetsarbete.

I dag finns det drygt 800 fonder på Fondtorget där premiepensionens fonder marknadsförs. Men kritiken har varit hård mot hur det stora fondutbudet fungerat, inte minst efter skandalerna med fondbolag som Allra och Falcon Funds där många pensionssparare ansett sig blivit lurade på sitt sparkapital.

Pensionsmyndigheten har föreslagit att runt 300 av de här fonderna ska kastat ut från Fondtorget, men dagens uppgörelse säger inget om hur många som ska bli kvar. I stället handlar det om att reglerna och tillsynen ska skärpas, säger Per Bolund.

– Där har Pensionsmyndigheten kommit med ett omfattande program med 30 punkter och det går vi nu vidare med. Det handlar om att man har en seriös verksamhet, att man har en stor del av förvaltningen utanför premiepensionssystemet - det ska inte enbart vara designat för att vara inne där. Vi kontrollerar mycket hårdare hur marknadsföringen går till så att man inte blir inlurad i affärer som man egentligen inte kanske gagnas av. Det är en hel serie av hårda krav som gör att vi nu ser till att de som inte är seriösa tas bort från premiepensionssystemet.

Premiepensionen administreras av Pensionsmyndigheten. Det förändras inte, däremot ska fonderna i framtiden börja upphandlas efter de nya skärpta reglerna - och det blir en särskild myndighet som får det uppdraget, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

– Det här kommer att läggas under en ny huvudman, ansvaret för det här nya premiepensionssystemet där man utifrån ett antal kriterier kommer att upphandla fonder. Man kommer också kontinuerligt både ha en uppsikt över dem och se att de sköter sig.

Vem blir den nya huvudmannen?

– Det får vi återkomma till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista