Dator
Foto: Izabelle Nordfjell/TT

I dag avgörs nätneutraliteten i USA

Risk att mindre sajter som inte betalar slutar fungera ordentligt
1:29 min

I eftermiddag sker omröstningen om reglerna som ska garantera ett fritt internet blir kvar eller försvinner i USA.

I dag röstar USA om man ska ändra regleringen som kom till för att garantera att alla sajter på internet ska behandlas lika av internetleverantörerna.

Det som kallas nätneutralitet är en het fråga och Måns Jonasson, digital strateg på Internetstiftelsen i Sverige, jämför nätneutralitet med hur post- och telesystemen fungerar. 

– Man brukar tycka att internet ska fungera lite som post- eller telesystemet. Vem som helst kan skicka vad som helst till vem som helst och den som utför tjänsten ska inte bry sig om vad det är i paketen eller vem som pratar med vem, säger Måns Jonasson.

Principen om nätneutralitet handlar alltså om att det till exempel inte ska spela någon roll om det är en liten blogg eller en av nätets största sajter du besöker - internetleverantören ska slussa vidare trafiken efter bästa förmåga. 

Internetleverantörerna kan inte ta extra betalt av exempelvis Netflix och Youtube för att deras filmer ska få en gräddfil. Annars är rädslan att mindre sajter som inte betalar för sig slutar fungera ordentligt på nätet. 

Obamaadministrationen införde regler som ska garantera att det här uppehålls. Men det har inte varit populärt bland internetleverantörerna i USA som bland annat hävdar att det drabbar investeringar och utbyggnad av näten. 

Och när Trump tog över presidentskapet tillsatte han en ny chef på den myndighet som bestämmer över reglerna - just frågan om att ta bort dessa regler kring nätneutralitet hamnade tidigt på agendan. 

Och nu i eftermiddag sker omröstningen som avgör nätneutralitetens framtid i USA. 

Även i EU finns regler som ska garantera nätneutraliteten och än så länge finns ingen stor debatt kring att ändra dem. Men om det här röstas igenom i USA tror Måns Jonasson att det kommer bli en fråga även här.

– Om internetleverantörer i USA upptäcker att det går att tjäna extra pengar genom att ta betalt på vissa tjänster är det inte svårt att tänka sig att de kommer försöka göra samma sak här i Europa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".