Paul Kagame och Emmanuel Macron.
Paul Kagame och Emmanuel Macron. Foto: TT

Rwanda pekar ut Frankrike i ny rapport

1:13 min

Rwandas regering anklagar återigen Frankrike för inblandning i folkmordet i Rwanda på 90-talet.

I en ny rapport kommer Rwanda ännu en gång med anklagelser om att Frankrike ska ha försett förövarna med vapen och beskydd.

Rapporten tecknar en bild av hur franska trupper på olika sätt underlättade massakrerna på Rwandas tutsi-minoritet – det folkmord som på kort tid krävde över 800 000 människors liv sommaren 1994. Bland annat ska Frankrike ha försett förbrytarna från hutu-majoriteten med vapen och beskydd trots att man kände till att massakrerna ägde rum.

Rapporten hävdar också att Frankrike fortsatt att under de 23 år som gått sedan dess förhindra och motarbeta full klarhet i vad som hände genom att inte överlämna hemligstämplad information och inte lämna ut eller lagföra misstänkta förbrytare.

Anklagelserna i rapporten som Rwandas regering låtit en advokatfirma i Washington göra är kända sen tidigare men ger nytt bränsle i en gammal och allt frostigare konflikt mellan Rwanda och Frankrike där Rwanda flera gånger tidigare uttryckt sitt missnöje med Frankrikes hantering. En relation som bland annat lett till att Rwanda nyligen kallade hem sin ambassadör från Frankrike.

Franska regeringen har fått en kopia på rapporten, och säger i ett kort uttalande att de noterat den och att de gör vad de kan för att åtala de som tog del i folkmordet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista