Ebba Busch Thor och Fredrik Malm
Ebba Busch Thor och Fredrik Malm Foto: TT

L och KD nobbar regeringens förslag

1:25 min

Både Liberalerna och Kristdemokraterna säger i dag nej till regeringens förslag om att ge ensamkommande med utvisningsbeslut en ny chans att få stanna i Sverige.

– Vi kommer att säga nej till det här förslaget därför att det innebär att tusentals personer som har fått avslag på asylansökningar och saknar skyddsskäl ska stanna kvar i Sverige i alla fall, så länge de skriver in sig på gymnasiet. Och vi tycker inte att det är rimligt. Vi tycker att man måste fokusera på dem som har flyktingskäl i första hand, säger Fredrik Malm, Liberalernas migrationspolitiska talesperson.

Förslaget från regeringen som presenterades för några veckor sen innebär att ensamkommande som sökte asyl före den 24 november 2015 och som väntat i 15 månader eller mer på sitt asylbesked ska ansöka om ett nytt tillfälligt uppehållstillstånd.

Skälet är de långa handläggningstiderna som gjort att många hunnit fylla 18 år och därmed betraktas som vuxna, och då bedöms enligt strängare regler.

Både Moderaterna och Sverigedemokraterna har redan sagt nej till regeringens förslag. Vänsterpartiet och Centerpartiet var initialt mycket positiva och välkomnade förslaget men har ännu inte sagt hur de kommer att rösta i kammaren. Det blir avgörande för om regeringen får igenom förslaget.

Kristdemokraterna och Liberalerna vill i stället föra tillbaka möjligheten att få asyl på grund av synnerligen och särskilt ömmande omständigheter.

Kristdemokraternas partiledarte Ebba Busch Thor:

– Det skulle kunna hjälpa de allra mest utsatta, de i den svåraste situationen. I övrigt måste vi värna asylsätten, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista