Jobbskatteavdrag fick fler pensionärer att jobba

2:17 min

Ny forskning visar att det dubbla jobbskatteavdraget för pensionärer fick fler att jobba efter 65-årsdagen.

– Jobbskatteavdraget hjälpte ju till, även om det kanske inte var det viktigaste. Man måste ju ha något att göra också, även om man fyllt 65. Det säger Bertil Olsson, som började köra taxi efter pensionen.

Lisa Laun, som är doktor i nationalekonomi och forskare vid institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, har studerat det dubbla jobbskatteavdraget för pensionärer, och även reformen med lägre arbetsgivaravgifter för pensionärer ingår. Enligt henne så fick det fler att jobba efter 65-årsdagen.

– Egentligen var det ganska stora effekter, arbetskraftsutbudet ökade med 4,2 procentenheter, men eftersom dom här skattesänkningarna var så omfattande, så blir ökningen inte så stor om man sätter den i relation till skatteminskningen, det säger Lisa Laun, forskare vid IFAU.

Jobbskatteavdraget infördes 2007, och det har visat sig svårt att särskilja just jobbskatteavdragets effekt när man försökt studera det. Enligt Lisa Laun är det här den första studien som lyckas med det, även om också effekten av sänkta arbetsgivaravgifter, alltså att det blev billigare för arbetsgivare att ha pensionärer anställda, finns med.

Skattesänkningen var egentligen ganska stor när det var dubbelt jobbskatteavdrag, och exakt hur stor den blev beror förstås på hur stor den extra inkomsten för pensionären var, men Lisa Laun menar att sett till internationella jämförelser så var effekten inte stor på arbetskraftsdeltagandet.

– En viktig faktor är förstås hur många som känner till en åtgärd. För jobbskatteavdraget så finns det en studie från 2009 som visar att 40 procent kände till det, och möjligen kände ännu färre till det dubbla jobbskatteavdraget för de över 65, säger Lisa Laun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista