Nybyggda bostäder i Liljeholmen, södra Stockholm.
Nybyggda bostäder i Liljeholmen, södra Stockholm. Foto: Ann Törnkvist/Sveriges Radio.

Nya upplåtelseformer för bostäder efterlyses

"Det kommer krävas någon typ av statligt stöd"
2:15 min

Osäkerheten på bostadsmarknaden gör att flera aktörer nu vill ha mer flexibla upplåtelseformer för bostäder.

– Det som jag ser fram emot nu är att branschen gemensamt, alltså byggare och kommuner, kan hitta mellanformer mellan hyresrätt och bostadsrätt. Och där vill vi i Järfälla gärna bidra, det säger Emelie Grind, samhällsbyggnadsdirektör i Järfälla.

Förutom bostadsrätter och hyresrätter, så finns det ju exempelvis också kooperativa hyresrätter, och dessutom ägarlägenheter, men Emelie Grind menar att det kan behövas en ny variant där man får möjlighet, men inte nödvändtigtvis skyldighet, att köpa hyresrätten efter ett tag.

I Järfälla, nordväst om Stockholm, är planerna att bygga nästan 30 000 nya lägenheter på 15 år, en hel del av dem i Barkarbystaden. Emelie Grind är inte orolig för byggplanerna, men menar att måste vara mer flexibel i sina lösningar, och då kan nya upplåtelseformer vara bra.

– Vår utmaning, och hela regionens utmaning, nu är att matcha utbud och efterfrågan av bostäder, säger Emelie Grind. 

Linda Jonsson är analytiker på byggbolaget Veidekke, och har tittat på möjligheterna till nån form av option eller något slags hyr-köp av bostäder. Fördelarna skulle enligt henne vara att fler skulle få möjliget att köpa sin bostad.

I exempelvis Storbritannien finns en diskussion om att många ungdomar aldrig kommer att ha råd att köpa sin bostad, dels på grund av höga priser, men också på grund av att de redan betalar så mycket i hyra att de inte kan spara till att köpa. Det fanns försök i göteborg med en slags hyr-köp så sent som för ungefär 10 år sen, men det avbröts, på grund av att bostadspriserna steg så kraftigt.

– Den här typen av system kommer kräva någon typ av statligt stöd för att det ska fungera, sedan kan man fundera på hur det ska vara utformat, säger Linda Jonsson på Veidekke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".