Barnskor och badkläder.
1 av 2
-- Kemikalier behövs inte, det är något som är pålagt i efterhand, säger en producent av ekologiska kläder till Ekot. Foto: Berit Roald, Fredrik Sandberg/TT
Natasja Börjeson, doktorand Södertörns högskola.
2 av 2
Natasja Börjeson, doktorand Södertörns högskola, vill se strukturella politiska lösningar för en hållbarare textilkedja. Foto: Britta Kramsjö/Sveriges radio.

Farliga kemikalier i textil svåra att bli av med

"Jag skulle vilja se ett större politiskt ansvarstagande"
3:15 min

Varje år konsumeras omkring 13,5 kilo kläder och hemtextilier per person i Sverige. Trots att allt fler svenska företag inom branschen vill bli mer miljövänliga går hållbarhetsarbetet långsamt.

Det visar en avhandling av Natasja Börjeson på institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik vid Södertörns högskola.

Efter resor, mat och bostad är vår konsumtion av kläder och textilier, tillsammans med elektronik, den som påverkar klimatet mest, enligt Naturvårdsverket. Produktionen kräver bland annat stor kemikalieanvändning och vattenförbrukning.

I sin avhandling har Natasja Börjeson undersökt hur svenska klädföretag och andra inköpande aktörer inom textilbranschen hanterar de kemikalierisker som finns i textilier.

På senare år har flera svenska företag börjat ta större ansvar för vilka kemikalier som används i tillverkningen, enligt Natasja Börjeson.

– Framförallt så har man blivit medveten om att det här är ett problem. Och dessutom är det många fler som verkligen försöker göra något åt det.

Men trots det går företagens hållbarhetsarbete vad gäller just kemikalier långsamt, menar Natasja Börjeson.

– Bland annat går det långsamt för att det är svårt med kemikalier. Det finns generellt en ganska låg kunskapsnivå om dem. Många av dessa kemikalier är ju toxiska, de är skadliga för oss och för vår miljö, och därför måste vi hantera dem.

En anledning är den globala textilindustrin, där produktionen ofta sker i andra länder och sällan ägs av klädföretagen själva. Det gör det svårt för svenska företag att ställa krav på vilka kemikalier som används vid tillverkningen av kläderna. Dessutom finns det ingen lagstiftning att luta sig mot vilket gör det svårt för företagen att leva upp till sina hållbarhetsmål, menar Natasja Börjeson.

– Många av kraven ställs på frivillighet, det är kanske lätt att ställa krav, men svårt att se till att de efterlevs när man inte har någon reglering att falla tillbaka till.

En annan anledning till att hållbarhetsarbetet går långsamt för företagen är att det inte finns någon som är ytterst ansvarig för hela textilkedjan, menar Natasja Börejson.

Men det går att komma runt problemen. På göteborgsbaserade klädföretaget By dem har man insyn i alla led, från bomullsskörden i Indien till försäljning i svenska butiker. Men det kräver också mer tid och engagemang.

– Dels har vi ju kartlagt väldigt noga, vi vet var råvaran kommer ifrån. Jag är på plats när bomullen plockas, säger Annika Axelsson, en av företagets grundare.

Sedan femton år tillbaka tillverkar företaget kläder av ekologiskt odlad bomull utan användning av giftiga bekämpningsmedel. Vid färgning och tryckning används antingen naturliga färgämnen som gurkmeja eller kemikalier som är kontrollerade och certifierade som ofarliga.

– Vi har ju använt kläder i urminnes tider utan skadliga kemikalier, så att producera utan är självklart möjligt. De behövs inte, det är något som är pålagt i efterhand på grund av att vi ska producera så himla snabbt, så himla mycket och så himla billigt, säger Annika Axelsson.

Natasja Börjeson har svårt att se hur arbetet med att fasa ut riskfyllda kemikalier kan skyndas på.

– Jag har svårt att se några konkreta lösningar i den här lösa strukturen. Det handlar om att alla måste jobba framåt och försöka snabba på.

– Men sen skulle jag vilja se ett större politiskt ansvarstagande för det här. Jag skulle vilja se stora strukturella politiska lösningar, säger Natasja Börjeson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".