En lastbil blir bogserad av en annan lastbil
Arkivbild. Lastbilen bärgas bort efter att den dragits ut från Åhléns varuhus på Drottninggatan i Stockholm. Foto: Maja Suslin/TT

Polisen var redo att hantera fler attentat

1:57 min

Under terrorattentatet i april var polisen beredd att hantera fler attacker i hela landet - det framgår av den utvärdering som myndigheten gjort.

Att händelsen på Drottninggatan så snabbt identifieras som ett terrordåd gör att polisen gör sig redo för fler attacker. Kort efter att lastbilen kraschat in i fasaden på varuhuset Åhléns kommer uppgifter om skottlossning på flera platser.

Poliskommissarie Johan Barvaeus var regional insatsledare, och ledde insatsen kring Drottninggatan.

– Det var ju bara några minuter in i insatsen som vi hade uppgifter om att det var skottlossning inne på Åhléns, och det såg ju jag då som ett tecken på nästa brottskedja. Att gärningsmannen eller gärningsmännen hade först kört lastbilen längs Drottninggatan och nu var man inne och sköt människor inne på Åhléns city, säger Johan Barvaeus.

Uppgifterna om skottlossning visar sig inte stämma. Men både i Stockholm och andra delar av landet är polisen alltså beredd på att det kan komma fler attacker. Bland annat användes listor där man identifierat tänkbara mål för terrorister.

Flertalet av de som intervjuats i polisens utvärdering har svarat att de hade en mental beredskap för att hantera om det hade skett ytterligare attentat, bland annat tack vare utbildningar de gått.

Tomas Koppelmann Hellgren ansvarar för hur poliser i Stockholm utbildas om terrorism, och där har man i några utbildningar haft med ett scenario som det som hände på Drottninggatan.

– Då hade vi bland annat ett scenario där lastbil kör på Drottninggatan och det slutar med att den kraschar in i Åhléns, och det tycker jag tyder på att vi ligger helt rätt och att mental förberedelse och träning är oerhört viktig. Sen att det här scenariot blev exakt så som det blev det var ju nästan skrämmande, men i det här fallet blev det så, och det hade vi nog stor hjälp, säger han.

Men frågan om hur polisen hade klarat av att hantera fler attentat är svår att svara på, säger Johan Barvaeus som ledde polisinsatsen vid Drottninggatan.

– Vi hade kan bara spekulera i om vi hade lyckats eller inte, men vi hade en plan för det och vi hade personal, så jag tror att vi hade hanterat det också. Men man kan aldrig luta sig tillbaks utan snarast har ju den här händelsen den 7 april gjort att vi måste vara beredda på vad som är nästa steg hos terroristerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista