Inger Mattiasson jobbar inom hemtjänsten.
Inger Mattiasson jobbar inom hemtjänsten. Foto: Carina Holmberg/SR

"Många är slut vid 60 års ålder"

1:38 min

För många är beskedet om höjdpensionsålder oroväckande, bland annat inom vården. 

– Det är inget positivt besked för våran yrkesgrupp, säger Inger Mattiasson.

Inger Mattiasson stannar till med sin cykel i duggregnet på väg till eftermiddagsskiftets första vårdtagare. Hon är 60 år och jobbar i hemtjänsten i Kärra i Göteborg. 

– Det är inget positivt besked för våran yrkesgrupp, många är slut vid 60 års ålder. Och många har jobbat inom vården i mer än 30 år, så de önskar nog att gränsen med 61 år var kvar, säger Inger Mattiasson.

Risken är att många blir sjukskrivna de sista åren, menar hon.

– Man orkar inte och det är ju inte bra och inte roligt att gå sjukskriven de sista åren innan pension, säger Inger Mattiasson.

Lena Degerot jobbar på Lejonbackens demensboende i Örnsköldsvik.

– Det är ju bra om man har möjlighet att ta ut det från 61 för det är ganska påfrestande att jobba inom vården i dag med många nya arbetsuppgifter som läggs på. Det är både stressigt och fysiskt jobbigt, säger hon. 

Jenny Bonnevier jobbar gärna längre än till 65 i sitt yrke som forskare och universitetslektor. När pensionsåldern höjs så är det just samhällsekonomin och glädjen i att kunna jobba längre om man vill som ställs mot farhågor hos människor med fysiskt krävande yrken att inte orka jobba ända fram till pension.

– Jag tänker att det kanske är samhällsekonomiskt rimligt, säger Jenny Bonnevier.

Hur känns det för egen del?

– Jag har sån tur att jag har ett jobb som jag trivs med och gärna fortsätter med länge så för min del känns det bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista